Google

Monday, December 14, 2009

BTN... rasis ke?

Aku dah attend 6 kursus... 4 BTN dan 2 ala-ala BTN... Semua ... aku ulang.. SEMUA tidak ada modul yang dikatakan rasis oleh pakatan pembangkang ini.
Mungkin kerana dia orang ni takut sebab dia orang jadikan masa tazkirah dan ceramah agama untuk hentam kerajaan, jadi dia orang takut kerajaan jadikan BTN untuk buat pembetulan pada penyelewengan dia orang.
Aku tertarik tengok orang DAP tunjuk satu modul yang katanya rasis tu.. Tapi heran juga sebab modul yang katanya rasis tu cuma tulis perihal kejahatan pihak BRITISH... Hmm.. apa kena mengena BRITISH dengan rasis di malaysia? Maka, logiknya dikepala otak aku ni ialah, dia orang ni takut keburukan dan kejahatan dia orang disebarkan.. Dia orang tak kisah cakap pasal UMNO, MCA, dan MIC,... tetapi orang tak boleh cakap pasal PRM, PAS, dan DAP... inilah rupa musang berbulu ayam...
Aku nak suruh lah orang orang b******g ni list down apa modul yang dikatakan rasis tu? solat dan tazkirah dalam modul BTN untuk orang islam... tp orang bukan islam juga boleh hadir dengar (itu yg jurulatih selalu cakap.. sebab katanya... yang diceramah ialah hal-hal kerohanian dan keperibadian baik... tidak pula ada cakap pasal rasis)...
Aku percaya, orang orang tu semua tak boleh list down reason yg valid untuk kata BTN ni rasis. Semuanya politik punya pasal je...
Ada orang cakap, ada jurulatih yg rasis... itu jurulatih, bukan modul BTN... kalau benar dia rasis.. ckp je.. boleh tukar punya...

Nazri Aziz betul... pengangkutan awam kita ala-ala seperti tandas awam

Kenapa nak marah wahai persatuan teksi... Pepatah melayu ada mengatakan, siapa yang makan cili, dia yang terasa pedas... Kalau tak benar, kenapa nak melenting?
Memang pengangkutan awam kita macam tandas awam... bukan sahaja kenderaan, malah yang membawa kenderaan juga ala-ala samseng. Yang benar-benar ikhlas dan disiplin serta bagus, hanya segelintir sahaja.
Saya pernah alami sendiri, teksi yang digunakan menggunakan gas, tetapi kadar bayaran yang dikenakan tinggi dengan alasan minyak naik. Apa kena mengena gas dengan minyak? Ini berlaku masa minyak naik harga pada 2.70RM dahulu. Ini lah antara penipuan yang dilakukan oleh pemandu teksi.
Bagaimana pula dengan keadaan kenderaan? kotor... Bas metro dan bas mini (masih ada di rawang), sudah la tak ada aircond (bas mini), keadaan yang cukup uzur, berbau hapak, lantai kotor, asap yang hitam dan kotor... itu tak campur lagi cara bawa bas... ikut suka je bila nak berhenti dan tak pernah ikut tempat... kalau negara eropah, dah lama kena saman atau digantung lesen. Itu belum campur dengan sikap pemandu yang kurang ajar dan menyakitkan hati. Sahabat saya pernah dilanggar oleh teksi kerana pemandu teksi ini berebut hendak ambil pelanggan, maka tanpa memberi signal, terus merapatkan teksi ke lorong kiri dan bergesel dengan sahabat saya itu... masuk hospital dengan sebulan...
Budget setiap tahun ada bahagian untuk pengangkutan awam.... tapi tak nampak perbezaan pun...
Dan kenapa orang masih guna? tiada pilihan... dan kos memandu sendiri lebih mahal.. mahu atau tidak, terpaksa terima sahaja walaupun mcm tandas awam .... ada yg kotor, dan ada yang bersih, tp yang kotor lebih banyak dari yang bersih...

Yup... we are not rasist

Agree what Tun Mahathir says today... we, MALAY ARE NOT RACIST...
(http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1214&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_04.htm)...

If by setting up 30% 'kuota' for bumiputera is consider racist, then what about lots of company that publish their recruitment are putting some languages requirements in the job scope?

If we want to be equally fair in all things, then I suggest, we give the 'kuota' based on the number of people... the percentage of the people... For example, there are 60% bumi's, 25% chineese, 10% indian, and 5% are other ethnics. Therefore, to be equally fair (as what those people are requesting), anything should be divided into this percentage. Number of people in a company, MP's, ADUN, Religious building, Housing, banking sectors, etc... everything must be divided into this percentage. DO THOSE PEOPLE THAT SAYS RACIST WILL ACCEPT THIS? OR they just want to have what ever belongs to BUMI's without giving or sharing what they belongs?

Popular Posts

Official Google Blog

Humor @ xkcd.com