Google

Wednesday, September 30, 2009

Gilir Menteri... Cadangan yg bagus PKR

Bagus cadangan pemuda PKR tu... cuma kalau tukar tiap-tiap tahun.. idea ni hampeh la.. sebab apalah yg boleh buat dalam setahun tu.. setiap org lain dia punya arah tujuan dan fokus. tak kan tiap tiap tahun nak berubah.. naya lah rakyat..
Nak buat.. buatlah mcm BN buat kat sabah ke sarawak... baru ok...

OPS SIKAP... gagal atau berjaya?

Sebenarnya, statistik kemalangan sepatutnya dibandingkan dengan jumlah kenderaan yang melalui jalan raya... dari berapa kenderaan yg bergerak, berapa yg kemalangan... Dari situ, kita boleh lihat peratusan yan terlibat dengan kemalangan dan bandingkan secara tepat sama ada meningkat atau menurun... kalau ikut kiraan yg JPJ/PDRM/MIROS bagi tidak tepat untuk mencerminkan keadaa, kerana kalau guna hukum matematik, mana boleh buat perbandingan begitu.
OPS SIKAP sebenarnya berjaya... berjaya membuka mata kita untuk melihat perangai sebenar pemandu-pemandu dijalan-raya ini. Dan dengan harapan agar menteri dan agensi berkaitan berfikir apakah penguatkuasaan dan akta serta undang-undang dan pesanan yg telah dikeluarkan dan disampaikan itu berkesan dan berguna dalam mengurangkan kemalangan dan kematian.
Tapi yang pastinya, Suret dan geng, Ong dan koncunya, serta Musa dengan kakitangannya tidak mampu mencari penyelesaian yang terbaik. Apa jua penyelesaian yang mereka fikir dan utarakan, bolehlah dikatakan hampeh serta idea bangang tahap melampau dan menghabiskan duit rakyat sahaja.

Pakai tali-pinggang hanya mampu kurangkan kesan kecederaan, bukan kemalangan... tetapi ini yang dikuatkuasakan... Begitu bodohnya idea suret ni.

Mengurangkan had kelajuan serta menyaman orang yang bawa laju...kerana menyalahkan orang yang bawa laju... tetapi adakah benar memandu laju penyebab kemalangan? Siapa pernah cuba kejar kereta yang dipandu dan didalamnya ada menteri dan pegawai atasan kerajaan.. pastinya sukar untuk mengejar mereka. Rata-rata, kenderaan yang mempunyai lambang kerajaan dan milik pegawai atasan dalam kerajaan dipandu melebih had laju tahap melampau.. Kalau yang atas begini, bagaimana hendak menjadi contoh kepada rakyat.. dan mereka ini bercakap mengenai kurangkan had laju dan saman melebihi had laju.... Betapa bangangnya alasan dan idea mereka.

Semalam ong pula nak kaji 'renew driving license' yang orang buat 5 tahun dengan alasan bahawa sukar nak keep track dan halang mereka dari renew license sebab lama sangat dan by the time tu, markah demerit dah tamat tempoh dan jadi kosong balik. Inilah menteri kita. Fikirkan benda secara pemikiran budak sekolah... tidak fikir jauh. Kalau dah tahu orang tu menyebabkan kemalangan dan kematian atau jadi samseng jalanraya (langgar lampu isyarat, etc).. pergi kejar mereka ini dirumah, dipejabat, etc. Batalkan terus lesen mereka atau limitkan lesen mereka untuk perjalanan jarak dekat sahaja (within 50km radius sahaja).. and suruh mereka pergi buat melapor pada balai polis terdekat setiap minggu untuk halang mereka dari pergi jauh. Jadikan ini denda dan suruh mereka buat selama 6 bulan (or setahun)... For sure dia org ni insaf...

Lepas tu JPJ ke PDRM ke MIROS yg cadangkan nak letak alat speed trap.. tu nak habiskan duit rakyat la tu... buat benda tak leh pakai... nak bandingkan dengan negara luar... kena bandingkan complete sekali termasuk keadaan jalan, kawasan letakkan, cara pemanduan, etc. Macam leh orang tak boleh perlahankan kenderaan bila nampak alat tu or tahu dimana alat tu dipasang... Selepas itu, andai ada gambar pun, kalau masuk mahkamah, boleh ke menang? Jika kereta tu pasang cermin gelap or tinggi dari kedudukan kamera, or orang tu rendah nampak mata je, or pasang lampu tinggi dan spotlight.. macam mana tu? bukan ke membazir je.. mcm ITIS tu.. tidak membantu langsung..

Kenapa mereka ini tidak fikirkan jalan penyelesaian yang baik... aku nak bagi idea pun malas... bukan dapat ganjaran or dapat gaji dia org tu... kalau dia org bagi gaji dia org utk aku bagi idea.. nak gak aku beritahu cara nak kurangkan kemalangan ni...

ISA SAMAD .... BN never learn

Yesterday, with crowd (only fews), DPM announce BN candidate. Surprisingly, the ones that x-PM says no, the ones that only have support from the party division that he lead, the ones that once was found guilty due money-politics, and the ones that for sure won't be elected by the 'RAKYAT', is selected... ISA SAMAD...
When I heard the news, I can only think STUPID decision, where is the slogan RAKYAT DIDAHULUKAN when people voices does not make any effects, and BN will lost again.
You have not learnt anything, don't you BN?
Samy is there when majority of indian hates him (if not, he will still have his seat and if we have election now, 200% his will lost with larger majority)....
KJ is there when 1Malaysia hates him (only 1Umno likes him)....
Sharizat is there although he want Rakyat Didahulukan...
and now ISA SAMAD....
For the sake of the people, please register other names during candidate registration... ELSE ... BN will suffer another lost....

Tuesday, September 15, 2009

Indonesian maid.. RM800 is ok?

If you ask me, I'll said it is totally insane. They indonesian woman send to Malaysia to work as maid or workers at factory or restaurant is the third class workers or worst (rejected by others). From 100% of them send here, only few can work very well.

What is wrong with them?
1. Have disease and yet they get through medical check-up either at Indonesia or at Malaysia. I've few friends that was surprise when they bring their made for medical check-up for renewing their work permit. They get shocked when know that their maid whom prepare dishes for them has few disease that may infecting them. And yet they want RM800.
2. They don't know how to be maid. Either they don't know anything or did not get necessary training. After get the maid from agency, most of us need to take a week leave to monitor how they work and do their job. Most of us have risk of electrical appliances worn out.. I've a friend whom had to replace his rice cooker and washing machine due to his maid don't know how to used it. Even worst, they don't know how to cook or being a baby sitter (most of malaysian took maid to take care their baby).
3. They eat a lot and talk a lot. If you left them all alone, they will find their members or using house phone to talk with their friends and it will last for few hours. If 10kg of rice can last for 3 months for a family of 3, with maid, it will only last for less than 1 month.

With this, is it worth it to give them RM800? They are comparing with other countries such as Singapore, Philippines, Middle-East, etc. OK.. Not a problem to compare with that.
Malaysian people can pay them even RM1000. But bear in mind, they will need to work and do as their friends working at the other country. What is the things different?
1. They had to pay income tax.
2. They had to find their own house or room to rent.
3. They had to pay their own medical bill, electricity and water bill.
4. They don't have any leave. They must come when ever being called by their master.
5. They can only go back when their employer satisfied what have being done.
6. They need to come early (wake up early compare to current which sometimes employer wake-up early than them) ans start working from 6am till midnight.
7. They need to clean a house, completely.
8. They can't eat what ever food in employer's house.
9. They are not just taking care of the house, but everything.
10. They must be trusted and clean and healthy
And lots of things... and do they think RM800 (requested) or even RM1000 is more than enough for them. Let's us calculate...
Salary RM 1000 - (RM100 (Income tax & Levi) + RM100 (Work permit) + RM250 (Room rental) + RM50 (Electrics and Water bill) + RM100 (daily transport to work) + RM300 (food)) = RM100 (balance to be used or send to their family at Indonesia).

That.. compare to RM400 (current salary) - (RM0 (Income tax & Levi) + RM0 (Work permit) + RM0 (Room rental) + RM0 (Electrics and Water bill) + RM0 (daily transport to work) + RM0 (food)) = RM400 (balance to be used or send to their family at Indonesia).

So.. which has bigger number?

Think carefully before asking..

MIC is no longer relevant

Why do I say this?... Why do I still mention about it although they has changed few things, here and there, strengthen their weaknesses, and doing lots of things to gain support from local especially indian people?

Well... same reason of why people rejecting them. The same reason of why they lost in the previous election or even by election. The same reason will goes till the change the most important things. If they quit from BN and join PR also, the indian will not support them till the change this. Why must the indian people support them if they have their own leaders in PR? Why must they changed their loyalty to them from giving support to DAP or PAS or PKR if MIC never learn from their mistake or listen to peoples voice.

They have some indicators, points, signal... not just from the people (by means all of us), but also from leaders of the other party, NGO, etc.. but yet they failed to listen. They heard but never listen.

They may asked... what are the things need to be changed? We had changed and re-branded. So what else? Open your eyes and see... not look but see what people saw... They did not hate MIC, instead they hate the people in MIC... and the worst is the person that has lost his sit. Even the people at his constitution has reject him and others, yet they still win in the party election. Like PM said, it will not bring any good if they person that the people reject is selected by the party. Almost all in the list that win the party election last few days was rejected or does not have support from MALAYSIAN people except the parties voters... and this include the number 1 and 2 in MIC...

Same goes to UMNO... Sharizat was rejected by the people at her constitution and yet was selected as Ketua Wanita. Khairy although not rejected at his constitution (because first time elected), but was one of the person that the people don't like and yet was selected.

And this goes to MCA as well...

However, the key point here is that.. MIC is no longer relevant unless they totally changed... A new election for the party must be done to gain the support again. Else, the party will lose again in the next election which will happen in less than 3 years...

Tuesday, September 01, 2009

Merdeka cara setan...

Itulah dia... ramai anak orang melayu kita.. sambut merdeka cara setan. Dibulan ramadhan lak tu. Semuanya tu orang melayu... hampir 500 org (itu tak campur yang terlepas); termasuk merempit dan berparti... sambut merdeka... Apa nak jadi? lupa ke sekarang bulan ramadhan. Bukan ke patut disambut merdeka kali ini di masjid diiringin zikir, bacaan al-quran, tazkirah dan ibadah lain yang lebih bnyk berkat dan barakahnya. Paling sedih tgk org ISLAM sambut merdeka di genting... Wahai saudara seagamamu, sudahlah tempat tu terkenal di mata dunia sebagai tempat perjudian, kamu sambut merdeka dengan duduk tengah padang tak buat apa berhampiran situ. Mana solat terawikh kamu? Mana solat witir kamu? Mana ibadah kamu?

Kerajaan... tolong jangan tipu rakyat...

Saya rasa marah gak bila tgk berita semalam. Mana janji PM? rakyat didahulukan... mana tu? Dulu janji minyak RON95 hanya Rm1.75 .. tapi kenapa pulak semalam kata Rm1.80... mana janji dulu? dulu cakap lain... semalam lain pula... sudahlah rakyat dibebani dengan kos sara hidup yang meningkat semasa kenaikan minyak dulu dan masih tak turun lagi... ini janji tak buat dulu. Dikatakan reason buat tu sebab harga minyak naik... hmmm... bukankah harga minyak tersebut dibandingkan dengan minyak RON97 ... jadi, apa kena mengena lak ngan RON95... kalau iya pun, bukankah janji dulu hendak kekalkan harga syiling minyak pada harga pasaran ditolak 30 sen. Mana janji dulu?
Lupa lak... semalam menteri sorang tu cakap sebab naik ialah harga minyak dunia mencecah 80 dollar se-tong... tapi tengok semalam harga minyak hanya sekitar 70 dollar sahaja. Allloooooo bapak menteri.. lupaka? orang sekarang dah maju.. dah boleh baca berita di internet... boleh cari maklumat diinternet... mana hang dapat cerita minyak 80 dollar tu? hang tak tengok berita ka? apa punya menteri daaa... Aku memang marah sangat bila ada menteri cakap tak serupa bikin dan cakap bukan pada fakta yang sebenar.... ni kira nak tipu rakyat tapi lupa yg rakyat sekarang dah boleh check kesahihan kata-kata menteri tu online je...
Oleh itu, wahai bapak-bapak menteri sekalian... do your homework... jangan pakai amik je apa kata orang suruhan korang... siasat sama.. nak bagi kenyataan tu, baca dulu dan siasat dulu betul tak fakta atau point yang ditulis tu... jangan main sembur je...

Popular Posts

Official Google Blog

Humor @ xkcd.com