Google

Monday, December 14, 2009

BTN... rasis ke?

Aku dah attend 6 kursus... 4 BTN dan 2 ala-ala BTN... Semua ... aku ulang.. SEMUA tidak ada modul yang dikatakan rasis oleh pakatan pembangkang ini.
Mungkin kerana dia orang ni takut sebab dia orang jadikan masa tazkirah dan ceramah agama untuk hentam kerajaan, jadi dia orang takut kerajaan jadikan BTN untuk buat pembetulan pada penyelewengan dia orang.
Aku tertarik tengok orang DAP tunjuk satu modul yang katanya rasis tu.. Tapi heran juga sebab modul yang katanya rasis tu cuma tulis perihal kejahatan pihak BRITISH... Hmm.. apa kena mengena BRITISH dengan rasis di malaysia? Maka, logiknya dikepala otak aku ni ialah, dia orang ni takut keburukan dan kejahatan dia orang disebarkan.. Dia orang tak kisah cakap pasal UMNO, MCA, dan MIC,... tetapi orang tak boleh cakap pasal PRM, PAS, dan DAP... inilah rupa musang berbulu ayam...
Aku nak suruh lah orang orang b******g ni list down apa modul yang dikatakan rasis tu? solat dan tazkirah dalam modul BTN untuk orang islam... tp orang bukan islam juga boleh hadir dengar (itu yg jurulatih selalu cakap.. sebab katanya... yang diceramah ialah hal-hal kerohanian dan keperibadian baik... tidak pula ada cakap pasal rasis)...
Aku percaya, orang orang tu semua tak boleh list down reason yg valid untuk kata BTN ni rasis. Semuanya politik punya pasal je...
Ada orang cakap, ada jurulatih yg rasis... itu jurulatih, bukan modul BTN... kalau benar dia rasis.. ckp je.. boleh tukar punya...

Nazri Aziz betul... pengangkutan awam kita ala-ala seperti tandas awam

Kenapa nak marah wahai persatuan teksi... Pepatah melayu ada mengatakan, siapa yang makan cili, dia yang terasa pedas... Kalau tak benar, kenapa nak melenting?
Memang pengangkutan awam kita macam tandas awam... bukan sahaja kenderaan, malah yang membawa kenderaan juga ala-ala samseng. Yang benar-benar ikhlas dan disiplin serta bagus, hanya segelintir sahaja.
Saya pernah alami sendiri, teksi yang digunakan menggunakan gas, tetapi kadar bayaran yang dikenakan tinggi dengan alasan minyak naik. Apa kena mengena gas dengan minyak? Ini berlaku masa minyak naik harga pada 2.70RM dahulu. Ini lah antara penipuan yang dilakukan oleh pemandu teksi.
Bagaimana pula dengan keadaan kenderaan? kotor... Bas metro dan bas mini (masih ada di rawang), sudah la tak ada aircond (bas mini), keadaan yang cukup uzur, berbau hapak, lantai kotor, asap yang hitam dan kotor... itu tak campur lagi cara bawa bas... ikut suka je bila nak berhenti dan tak pernah ikut tempat... kalau negara eropah, dah lama kena saman atau digantung lesen. Itu belum campur dengan sikap pemandu yang kurang ajar dan menyakitkan hati. Sahabat saya pernah dilanggar oleh teksi kerana pemandu teksi ini berebut hendak ambil pelanggan, maka tanpa memberi signal, terus merapatkan teksi ke lorong kiri dan bergesel dengan sahabat saya itu... masuk hospital dengan sebulan...
Budget setiap tahun ada bahagian untuk pengangkutan awam.... tapi tak nampak perbezaan pun...
Dan kenapa orang masih guna? tiada pilihan... dan kos memandu sendiri lebih mahal.. mahu atau tidak, terpaksa terima sahaja walaupun mcm tandas awam .... ada yg kotor, dan ada yang bersih, tp yang kotor lebih banyak dari yang bersih...

Yup... we are not rasist

Agree what Tun Mahathir says today... we, MALAY ARE NOT RACIST...
(http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1214&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_04.htm)...

If by setting up 30% 'kuota' for bumiputera is consider racist, then what about lots of company that publish their recruitment are putting some languages requirements in the job scope?

If we want to be equally fair in all things, then I suggest, we give the 'kuota' based on the number of people... the percentage of the people... For example, there are 60% bumi's, 25% chineese, 10% indian, and 5% are other ethnics. Therefore, to be equally fair (as what those people are requesting), anything should be divided into this percentage. Number of people in a company, MP's, ADUN, Religious building, Housing, banking sectors, etc... everything must be divided into this percentage. DO THOSE PEOPLE THAT SAYS RACIST WILL ACCEPT THIS? OR they just want to have what ever belongs to BUMI's without giving or sharing what they belongs?

Monday, November 09, 2009

Sudah terang lagi bersuluh...

Perangai orang kelantan ni hanya segelintir je bagus... setakat yang aku kenal... mostly orang kelantan yang jadi member aku tergolong orang yang baik... tp majoriti yang lain hampeh belaka... bukan menidakkan keburukan orang lain.. tetapi kerana orang disana mengaku bahawa negeri mereka bagaikan serambi mekah (tempat yg suci)... maka kelakuan mereka patutnya lebih baik dari kelakuan orang lain. Namun lain pula cerminan sekarang.
dari http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1109&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_29.htm
... Ibrahim Ali cakap memalukan... Nik aziz tak rasa maluke? itu la nik aziz... asyik nak perbetulkan orang lain.. diri sendiri pun tak manage betul lagi.. setaka bagi kuliah, tazkirah, ceramah... memang nik aziz bagus... tapi dari segi pimpinan.. nik aziz teruk sangat... dari dulu lagi aku sudah cakap.. kelantan bukan serambi mekah... patut tukar pada serambi maksiat je... or buang perkataan serambi mekah tu... ganti dengan perkataan yang tidak mencerminkan kesucian islam kerana perangai yg dipaparkan orang kelantan mostly bukan suci pun...
macam aku cakap dulu... PCB masih penuh dengan aksi berahi... depan USM masih penuh dengan orang lepak ketika azan... kutu rayau.. kutu berahak.. hisap ganja... ladang tembakau.. kegiatan seludup... semua ada kat kelantan.. jadi tak patut gambarkan sesuatu yang penuh keburukan dengan nilai islam yang suci...

Monday, November 02, 2009

DAN ... 15 years car need to go for PUSPAKOM check... OK?

Question that those stupid people up there giving this proposal must answer..
1. How many road accident in Malaysia was due to the car was 15 years old or more?
2. The reason is to support automotive industry and that was 10% of 100% people in malaysia.
What happen to 90% local people that can't afford to buy new car or to pay more (due to need
to pay PUSPAKOM, then mechanics, then PUSPAKOM again, then high insurance) or don't
want to have any more loan? Where is the slogan 'RAKYAT DIDAHULUKAN, PENCAPAIAN
DIUTAMAKAN"?
3. Is new car more safer than old car? Is the car issues or is the mentality issues?
4. Will the local price go down more to support this? not just few thousand. If they really want to
follow international standard as Europe or US which car older than 15 years have some
restriction, they should follow the same car price as them. For example, Ford or GM cars
there were sold around 5 - 20 K (is local made and is branded new car). Here, viva (small and
local made) was valued at 30K++. If the price could go below 10K or at least 15K, I bet at
least 50% people don't have problem to buy new car.
5. Will the interest rate become lower to support this? and will bank allowed old people (above 50) that don't have work anymore (retired) or does not have proper income to have loan with them?
6. Will insurance rate become lower?

I bet, Govt won't and can't do anything much since they are not buy-in to their own concept of 'RAKYAT DIDAHULUKAN'. At the end, they one will suffer is RAKYAT. And because of this, I will think twice to vote for them or not in the next election.

p/s: I still think wearing seat belt for pessenger behind does not help or reduce road accident. This is because those stupid people are only looking on how to have more money instead of solving main issues.

Tuesday, October 27, 2009

Budget 2010... kenapa tak puas hati pasal kad kredit

Sebab dikenakan cukai ialah kerana untuk mengekang penggunaan kad kredit. Betulkah dengan cukai Rm50 itu dapat mengekang pengunaan kad kredit? Wajarkah orang yang hanya guna-pakai kad ketika perlu, seperti untuk daftar masuk hotel atau ke luar negara atau menempah tiket kapal terbang pun kena juga padahal dia bayar ikut masa serta sentiasa memastikan penggunaannya berbaloi.

Jika ditanya saya, sudah pastinya sesuatu yang membazir dan membebankan kerana saya pernah tidak menggunakan kad saya selama 2 tahun. Jika cukai itu dilaksanakan, pastinya saya akan membayar cukai tersebut secara percuma kerana tidak menggunakannya dan sekaligus menguntungkan bank dan orang kaya.

Sepatutnya, cukai itu dilaksanakan keatas kad yang masih berbaki atau tidak membayarnya mengikut waktu ditetapkan. Dan juga kerajaan sepatutnya menaikkan faedah keatas baki kad kredit yang belum berbayar atau naikkan charge perkhidmatan keatas tunai yang dikeluarkan melalui kad kredit. Ini baru dapat bendung penggunaan kad. Bukan itu...

Harap kerajaan dapat pertimbangkannya...

700 Anak luar nikah di KELANTAN!!!!

Petikan utusan hari ni mengatakan 9 bulan pertama tahun ini, negeri kelantan telah merekodkan sejumlah 700 anak luar nikah (sumber: Utusan Online)

Itu belum sempurna setahun dan belum tentu angka sebenar kerana pastinya ada yang sembunyikan kelahiran atau lahirkan ditempat lain.

Apa jadi Nik Aziz... Serambi Mekah konon... Aku dah kata lama dah.. patutnya ditukar ke Serambi Maksiat je... itu lah... dok sibuk nak berkuasa sangat... sibuk cari kesalahan orang lain.. negeri sendiri pun hancur... Kalau tak percaya... pergi la ke pasar siti khadijah atau pasar malam depan USM tu.. pastinya akan kelihatan gadis kelantan yang pakai cukup muat dan pakai tudung tapi rambutnya kelihatan.. Malah jika kita berada dipasar malam ketika azan maghrib berkumandang, pasti kelihatan warga kelantan yang duduk didalam kedai tetapi tidak solat...

Itu la.. nik aziz ooiii... jgn dok kata org teruk... kita sendiri urus pun hampeh juga... bukan nak kutuk nik aziz sebagai guru yang orang hormati... tetapi ingin menegur nik aziz agar status guru itu digunakan dengan betul... dan agar nik aziz muhasabah diri kembali... sebabnya nik aziz juga gagal sebagai pemimpin dinegeri sendiri...

Friday, October 23, 2009

Malaysia Today... you can't trust them

As they author in pro-PR always mention, Berita Harian, Metro, etc is a newspaper that tell lies more than the truth. Well... What you give, you will get soon or later. What goes up, for sure will come down. The world is in a circle. Once you are at the top... You'll never know when you'll down below.

Today at Malaysia Today news... http://mt.m2day.org/2008/content/view/27927/37/
"The audit report noted that four loss-making companies — Inno Bio Ventures Sdn Bhd, Jaring Communications Sdn Bhd, MIMOS Bhd and Pembinaan BLT Sdn Bhd — had paid bonus of between one and three months to their employees in 2007."

I'm not sure about the others... but as far as I know since I have few members working there and still there, they said that MIMOS is not a profit making company. Purpose of MIMOS is to develop technologies that can be used by Malaysian Company and to product it to the market. MIMOS is just a R&D center with focus on growing up new technologies and hand-it over to local company to market it. As far as they know, MIMOS cannot make any profit out of it. They can only get money if the purpose is for R&D .. BUT NOT FOR PROFIT...
Yes.. of course although the are not making money, they still need to pay their researcher, engineers, etc that works here... and thus 0 money - expenditure.. of course you'll get loss. And yes they also pay bonus.. Don't the author knows that all GLC, govt, ministries, agencies, goc also pay bonus as what private companies does. That's how the treat their employees as they can only pay low salary and to maintain good research for the benefit of the countries... a month salary or two months is nothing (if you calculate based on their salary)...

I'm not sure the purpose of the writer putting that information on a blogs, but it is for sure to condemn government.... BUT does they writes know the truth? or just let the people now half-baked caked and lets peoples slam government without knowing the full story? Gods know what the writers is thinking...

Wednesday, October 21, 2009

1Malaysia... Rakyat Didahulukan .. Pencapaian Diutamakan

Hmm... Betulke? Minggu lepas saya pergi ke JPN cawangan rawang... Nak ambil MyKid anak.. katanya sebulan selepas hantar, boleh pergi ambil. Kebetulan hari itu ofis cuti sempena Deepavali (jumaat.. ofis dahulukan). Jadinya, selepas solat jumaat, saya pun pergilah ke JPN rawang.
Sampai situ pukul 2.30. Pintu masih tertutup rapat. Lampu terpadam. Tak pa la... Cakap orang, tengok kat pintu, letak pukul 2.45 start balik. OK..
So tunggulah disitu.. Ramai gak yang beratur.. tepat jam 2.45pm jam saya, pintu masih berkunci.. orang JPN tengok baru sampai tengah parking kereta. Perempuan semua tu... dan ISLAM.. nak kata kena pergi masjid dengar khutbah dan solat jumaat.. lelaki dah lama dah balik... saya pun pergi juga solat jumaat.. malah dia org ni tak perlu solat jumaat. Mana dia orang pergi 2 jam..
pastu dia orang masuk le dalam pejabat... ingat nak buka pintu.. tidak. pergi ntah kemana.. berhias dulu kut.. yang tukang buka pintu lak mulutnya masih penuh dengan makanan.. jalan pun slow je..
Pandang punya pandang... intai punya intai.. rupa-rupanya jam JPM belum 2.45.. ada lagi 5 minit..
tepat 2.45 jam JPN, barulah minah tadi datang buka TV (apehal buka tv dulu).. then buka lampu, baru buka pintu...
Bila pergi ambil nombor anda lepas tu jumpa orang JPN.. katanya belum siap lagi.. apa dah... penat aku menunggu dekat 30 minit... itu sebab aku datang awal.. yang lain for sure menyumpah nyer...
Mana dia Rakyat didahulukan? Mana dia pencapaian diutamakan? Cuba tengok syarikat swasta yang berasaskan servis.. seperti Bank.. Lunch hour dia orang tetap buka.. layan pelanggan.. Tak kan kerajaan tak boleh buat begitu... bukan susah pun.. waktu makan boleh gilir-gilir... tak perlu semua keluar serentak.. ini tidak.. kalau ada urusan kerajaan..kena datang waktu pejabat sebelum atau selepas waktu rehat... hampeh betul.. udah le pulak tu.. betul-betul ikut masa... tapi bila time bonus dan naik gaji.. semua nak lebih.. perangai dan cara kerja nak lepak.. tapi gaji nak best.. patutlah ramai menyumpah orang kerajaan.. kalau orang ISLAM.. mana amanah korang.. kalau tak ikhlas.. sekadar nak cari duit nak hidup, baik takyah kerja.. tak halal rezeki korang..
Pada menteri lak.. benda simple macam ni kalau tak boleh solve.. baik letak jawatan la...

Sedihnya hatiku....

Baru buka Harian Metro hari ni... terkejut tengok gambar muka depan... dan lebih mengerikan bila baca cerita yang dipaparkan...
Betapa teruknya perangai ibu budak ni... Apakah layak dipanggil ibu? Inikan nilai seorang ibu yang tinggi tempatnya didalam ISLAM sehingga Rasul S.A.W pernah berpesan agar jangan sekali kita kata uh pada ibu, nescaya neraka lah tempatnya andai begitu... tetapi... inikah perangai seorang ibu yang layak berada diatas? sudahlah melakukan maksiat, tergamak pula buat begitu...
Apa yang suka sangat cari warga asing (trend wanita sekarang terutamanya orang melayu.. walaupun banyak kisah diperihalkan dalam akhbar yang majoritinya berakhir dengan buruk)... tak belajar ke? tak ambil teladan ke?
Aku rasa sedih dan terkedu.. Moga anak itu ditempatkan ditempat sewajarnya.. Mungkin juga mati baginya lebih baik dari menanggung azab diperlakukan seperti itu. Al-fatihah...
Pada ibunya, insaflah... mungkin masa sempat taubat diterima... mungkin juga akan membantunya diakhirat nanti...
Pada mamat sudan itu... moga nyawanya direntap dari tubuhnya dengan cara yang cukup kejam...
Sila baca cerita ni di http://www.hmetro.com.my/Wednesday/BeritaUtama/20091021080101/Article

Wednesday, September 30, 2009

Gilir Menteri... Cadangan yg bagus PKR

Bagus cadangan pemuda PKR tu... cuma kalau tukar tiap-tiap tahun.. idea ni hampeh la.. sebab apalah yg boleh buat dalam setahun tu.. setiap org lain dia punya arah tujuan dan fokus. tak kan tiap tiap tahun nak berubah.. naya lah rakyat..
Nak buat.. buatlah mcm BN buat kat sabah ke sarawak... baru ok...

OPS SIKAP... gagal atau berjaya?

Sebenarnya, statistik kemalangan sepatutnya dibandingkan dengan jumlah kenderaan yang melalui jalan raya... dari berapa kenderaan yg bergerak, berapa yg kemalangan... Dari situ, kita boleh lihat peratusan yan terlibat dengan kemalangan dan bandingkan secara tepat sama ada meningkat atau menurun... kalau ikut kiraan yg JPJ/PDRM/MIROS bagi tidak tepat untuk mencerminkan keadaa, kerana kalau guna hukum matematik, mana boleh buat perbandingan begitu.
OPS SIKAP sebenarnya berjaya... berjaya membuka mata kita untuk melihat perangai sebenar pemandu-pemandu dijalan-raya ini. Dan dengan harapan agar menteri dan agensi berkaitan berfikir apakah penguatkuasaan dan akta serta undang-undang dan pesanan yg telah dikeluarkan dan disampaikan itu berkesan dan berguna dalam mengurangkan kemalangan dan kematian.
Tapi yang pastinya, Suret dan geng, Ong dan koncunya, serta Musa dengan kakitangannya tidak mampu mencari penyelesaian yang terbaik. Apa jua penyelesaian yang mereka fikir dan utarakan, bolehlah dikatakan hampeh serta idea bangang tahap melampau dan menghabiskan duit rakyat sahaja.

Pakai tali-pinggang hanya mampu kurangkan kesan kecederaan, bukan kemalangan... tetapi ini yang dikuatkuasakan... Begitu bodohnya idea suret ni.

Mengurangkan had kelajuan serta menyaman orang yang bawa laju...kerana menyalahkan orang yang bawa laju... tetapi adakah benar memandu laju penyebab kemalangan? Siapa pernah cuba kejar kereta yang dipandu dan didalamnya ada menteri dan pegawai atasan kerajaan.. pastinya sukar untuk mengejar mereka. Rata-rata, kenderaan yang mempunyai lambang kerajaan dan milik pegawai atasan dalam kerajaan dipandu melebih had laju tahap melampau.. Kalau yang atas begini, bagaimana hendak menjadi contoh kepada rakyat.. dan mereka ini bercakap mengenai kurangkan had laju dan saman melebihi had laju.... Betapa bangangnya alasan dan idea mereka.

Semalam ong pula nak kaji 'renew driving license' yang orang buat 5 tahun dengan alasan bahawa sukar nak keep track dan halang mereka dari renew license sebab lama sangat dan by the time tu, markah demerit dah tamat tempoh dan jadi kosong balik. Inilah menteri kita. Fikirkan benda secara pemikiran budak sekolah... tidak fikir jauh. Kalau dah tahu orang tu menyebabkan kemalangan dan kematian atau jadi samseng jalanraya (langgar lampu isyarat, etc).. pergi kejar mereka ini dirumah, dipejabat, etc. Batalkan terus lesen mereka atau limitkan lesen mereka untuk perjalanan jarak dekat sahaja (within 50km radius sahaja).. and suruh mereka pergi buat melapor pada balai polis terdekat setiap minggu untuk halang mereka dari pergi jauh. Jadikan ini denda dan suruh mereka buat selama 6 bulan (or setahun)... For sure dia org ni insaf...

Lepas tu JPJ ke PDRM ke MIROS yg cadangkan nak letak alat speed trap.. tu nak habiskan duit rakyat la tu... buat benda tak leh pakai... nak bandingkan dengan negara luar... kena bandingkan complete sekali termasuk keadaan jalan, kawasan letakkan, cara pemanduan, etc. Macam leh orang tak boleh perlahankan kenderaan bila nampak alat tu or tahu dimana alat tu dipasang... Selepas itu, andai ada gambar pun, kalau masuk mahkamah, boleh ke menang? Jika kereta tu pasang cermin gelap or tinggi dari kedudukan kamera, or orang tu rendah nampak mata je, or pasang lampu tinggi dan spotlight.. macam mana tu? bukan ke membazir je.. mcm ITIS tu.. tidak membantu langsung..

Kenapa mereka ini tidak fikirkan jalan penyelesaian yang baik... aku nak bagi idea pun malas... bukan dapat ganjaran or dapat gaji dia org tu... kalau dia org bagi gaji dia org utk aku bagi idea.. nak gak aku beritahu cara nak kurangkan kemalangan ni...

ISA SAMAD .... BN never learn

Yesterday, with crowd (only fews), DPM announce BN candidate. Surprisingly, the ones that x-PM says no, the ones that only have support from the party division that he lead, the ones that once was found guilty due money-politics, and the ones that for sure won't be elected by the 'RAKYAT', is selected... ISA SAMAD...
When I heard the news, I can only think STUPID decision, where is the slogan RAKYAT DIDAHULUKAN when people voices does not make any effects, and BN will lost again.
You have not learnt anything, don't you BN?
Samy is there when majority of indian hates him (if not, he will still have his seat and if we have election now, 200% his will lost with larger majority)....
KJ is there when 1Malaysia hates him (only 1Umno likes him)....
Sharizat is there although he want Rakyat Didahulukan...
and now ISA SAMAD....
For the sake of the people, please register other names during candidate registration... ELSE ... BN will suffer another lost....

Tuesday, September 15, 2009

Indonesian maid.. RM800 is ok?

If you ask me, I'll said it is totally insane. They indonesian woman send to Malaysia to work as maid or workers at factory or restaurant is the third class workers or worst (rejected by others). From 100% of them send here, only few can work very well.

What is wrong with them?
1. Have disease and yet they get through medical check-up either at Indonesia or at Malaysia. I've few friends that was surprise when they bring their made for medical check-up for renewing their work permit. They get shocked when know that their maid whom prepare dishes for them has few disease that may infecting them. And yet they want RM800.
2. They don't know how to be maid. Either they don't know anything or did not get necessary training. After get the maid from agency, most of us need to take a week leave to monitor how they work and do their job. Most of us have risk of electrical appliances worn out.. I've a friend whom had to replace his rice cooker and washing machine due to his maid don't know how to used it. Even worst, they don't know how to cook or being a baby sitter (most of malaysian took maid to take care their baby).
3. They eat a lot and talk a lot. If you left them all alone, they will find their members or using house phone to talk with their friends and it will last for few hours. If 10kg of rice can last for 3 months for a family of 3, with maid, it will only last for less than 1 month.

With this, is it worth it to give them RM800? They are comparing with other countries such as Singapore, Philippines, Middle-East, etc. OK.. Not a problem to compare with that.
Malaysian people can pay them even RM1000. But bear in mind, they will need to work and do as their friends working at the other country. What is the things different?
1. They had to pay income tax.
2. They had to find their own house or room to rent.
3. They had to pay their own medical bill, electricity and water bill.
4. They don't have any leave. They must come when ever being called by their master.
5. They can only go back when their employer satisfied what have being done.
6. They need to come early (wake up early compare to current which sometimes employer wake-up early than them) ans start working from 6am till midnight.
7. They need to clean a house, completely.
8. They can't eat what ever food in employer's house.
9. They are not just taking care of the house, but everything.
10. They must be trusted and clean and healthy
And lots of things... and do they think RM800 (requested) or even RM1000 is more than enough for them. Let's us calculate...
Salary RM 1000 - (RM100 (Income tax & Levi) + RM100 (Work permit) + RM250 (Room rental) + RM50 (Electrics and Water bill) + RM100 (daily transport to work) + RM300 (food)) = RM100 (balance to be used or send to their family at Indonesia).

That.. compare to RM400 (current salary) - (RM0 (Income tax & Levi) + RM0 (Work permit) + RM0 (Room rental) + RM0 (Electrics and Water bill) + RM0 (daily transport to work) + RM0 (food)) = RM400 (balance to be used or send to their family at Indonesia).

So.. which has bigger number?

Think carefully before asking..

MIC is no longer relevant

Why do I say this?... Why do I still mention about it although they has changed few things, here and there, strengthen their weaknesses, and doing lots of things to gain support from local especially indian people?

Well... same reason of why people rejecting them. The same reason of why they lost in the previous election or even by election. The same reason will goes till the change the most important things. If they quit from BN and join PR also, the indian will not support them till the change this. Why must the indian people support them if they have their own leaders in PR? Why must they changed their loyalty to them from giving support to DAP or PAS or PKR if MIC never learn from their mistake or listen to peoples voice.

They have some indicators, points, signal... not just from the people (by means all of us), but also from leaders of the other party, NGO, etc.. but yet they failed to listen. They heard but never listen.

They may asked... what are the things need to be changed? We had changed and re-branded. So what else? Open your eyes and see... not look but see what people saw... They did not hate MIC, instead they hate the people in MIC... and the worst is the person that has lost his sit. Even the people at his constitution has reject him and others, yet they still win in the party election. Like PM said, it will not bring any good if they person that the people reject is selected by the party. Almost all in the list that win the party election last few days was rejected or does not have support from MALAYSIAN people except the parties voters... and this include the number 1 and 2 in MIC...

Same goes to UMNO... Sharizat was rejected by the people at her constitution and yet was selected as Ketua Wanita. Khairy although not rejected at his constitution (because first time elected), but was one of the person that the people don't like and yet was selected.

And this goes to MCA as well...

However, the key point here is that.. MIC is no longer relevant unless they totally changed... A new election for the party must be done to gain the support again. Else, the party will lose again in the next election which will happen in less than 3 years...

Tuesday, September 01, 2009

Merdeka cara setan...

Itulah dia... ramai anak orang melayu kita.. sambut merdeka cara setan. Dibulan ramadhan lak tu. Semuanya tu orang melayu... hampir 500 org (itu tak campur yang terlepas); termasuk merempit dan berparti... sambut merdeka... Apa nak jadi? lupa ke sekarang bulan ramadhan. Bukan ke patut disambut merdeka kali ini di masjid diiringin zikir, bacaan al-quran, tazkirah dan ibadah lain yang lebih bnyk berkat dan barakahnya. Paling sedih tgk org ISLAM sambut merdeka di genting... Wahai saudara seagamamu, sudahlah tempat tu terkenal di mata dunia sebagai tempat perjudian, kamu sambut merdeka dengan duduk tengah padang tak buat apa berhampiran situ. Mana solat terawikh kamu? Mana solat witir kamu? Mana ibadah kamu?

Kerajaan... tolong jangan tipu rakyat...

Saya rasa marah gak bila tgk berita semalam. Mana janji PM? rakyat didahulukan... mana tu? Dulu janji minyak RON95 hanya Rm1.75 .. tapi kenapa pulak semalam kata Rm1.80... mana janji dulu? dulu cakap lain... semalam lain pula... sudahlah rakyat dibebani dengan kos sara hidup yang meningkat semasa kenaikan minyak dulu dan masih tak turun lagi... ini janji tak buat dulu. Dikatakan reason buat tu sebab harga minyak naik... hmmm... bukankah harga minyak tersebut dibandingkan dengan minyak RON97 ... jadi, apa kena mengena lak ngan RON95... kalau iya pun, bukankah janji dulu hendak kekalkan harga syiling minyak pada harga pasaran ditolak 30 sen. Mana janji dulu?
Lupa lak... semalam menteri sorang tu cakap sebab naik ialah harga minyak dunia mencecah 80 dollar se-tong... tapi tengok semalam harga minyak hanya sekitar 70 dollar sahaja. Allloooooo bapak menteri.. lupaka? orang sekarang dah maju.. dah boleh baca berita di internet... boleh cari maklumat diinternet... mana hang dapat cerita minyak 80 dollar tu? hang tak tengok berita ka? apa punya menteri daaa... Aku memang marah sangat bila ada menteri cakap tak serupa bikin dan cakap bukan pada fakta yang sebenar.... ni kira nak tipu rakyat tapi lupa yg rakyat sekarang dah boleh check kesahihan kata-kata menteri tu online je...
Oleh itu, wahai bapak-bapak menteri sekalian... do your homework... jangan pakai amik je apa kata orang suruhan korang... siasat sama.. nak bagi kenyataan tu, baca dulu dan siasat dulu betul tak fakta atau point yang ditulis tu... jangan main sembur je...

Monday, August 24, 2009

akill hay jadi akil hoy la..

8 tahun dulu, saya hadir ke satu ceramah agama di Bangi. Ustaz yang mengajar tu cukup muda. Orang panggil dia ustaz rock kerana pernah jadi penyanyi kumpulan rock. Suaranya cukup best. Ceramahnya cukup bagus. Dialun dengan ayat suci Al-Quran dengan nada yang cukup 'power'.
Saya respect. Bukan selalu dapat dengar ceramah agama dan saya celik sampai ke habis. Biasanya ustaz bagi ceramah, separuh jalan, saya dah khusyuk sebab nada penceramah sama je.
Tapi, sejak ustaz ni jadi artis, terutama artis satu siaran berbayar tu, terus hancus. Dia cakap dia bukan ustaz. Ok lah.. kita panggil penceramah bebas. Tetapi, inikah perangai seorang penceramah agama? Inikah kelakuan penceramah agama? Inikah budaya seorang penceramah yang tajuk ceramahnya semua berkisar pada agama ISLAM?
Sudah lah cakap berputar belit, sekejap kata tak de pape, pastu tak sampai sebulan berpisah, terus kawin. Nak kawin tu kena ada perancangan bro, bukan main hentam je. Nak tempah baju la, tempah tok kadi la, kursus kawin, bla bla bla.. bukan kerja sehari.. malah berbulan tu.
Lepas tu, masa tengok kamera dok ikut dia masa kat mahkamah, perangai macam budak-budak, terkinja-kinja mcm haiwan yang dok kat pokok tu.. Apa rah? ko bagi ceramah agama tapi perangai tak senonoh.
Mamat ni, samalah mcm sorang lagi penyanyi keluaran syarikat yang sama... yang 'world' tu. Di 'baik' kan oleh media, tapi perangai penipu, dok ada gak. cakap tak serupa bikin pun dok ada gak. Apa punya contoh yang korang bawak pun tak tau la.
So pada kengkawan sume, kalau orang keluaran syarikat ni, korang tak yah leh jadikan idola... kalau katanya berpendirian bagus ala-ala alim... lupakan lah.. tu semua wayang kulit je..

Kuil kat tempat majoriti ISLAM ... kenapa?

Sepatutnya jika benar nak berlaku adil, kerajaan Selangor patut invite sekali wakil penduduk ditempat yang nak dibina kuil itu, bukan main ikut sedap jawatankuasa yang dipengerusikan oleh bukan ISLAM tu.
Sedar atau tidak, penduduk beragama hindu hanya 10% dari keseluruhan penduduk Malaysia, tetapi jumlah kuil yang dibina melebihi dari keperluan. Kalau Khalid dan rakan-rakan berjalan-jalan dari putrajaya ke kajang, tentu nampak tidak kurang dari 5 kuil hindhu berada di tepi jalan dan kalau ditinjau sekitar situ, penduduk hindhu hanyalah beberapa buah rumah sahaja dan lebih pelik, jarak antara kuil tersebut antara satu sama lain tidak sampai 5 kilometer pun (malah kurang lagi).
Lepas round situ, apa kata jalan lak dari pekan rawang ke arah kuala selangor melalui batu arang. Cuba bilang berapa kuil berada disitu dan berapa ramai rumah penduduk beragama hindu.
Lihat pula jumlah orang ISLAM dan berapa banyak masjid yang dibina?
Bukan menidakkan keperluan agama lain, tetapi rasionalnya membina sesuatu rumah ibadat tu ditempat yang penduduk yang beragama tersebut hanya beberapa kerat sahaja. Alasan yang khalid beri? tak de alasan pun, cuma suruh bertimbang rasa je.. sekarang, cuba en khalid bertimbang rasa pula.. cuba fikir kewajaran lak.. cuba timbang keperihatinan lak.
Bukan nak timbulkan isu racist atau extremist, tapi ingin mengajak rakan-rakan (tidak kira agama dan bangsa), berfikir secara logiknya. Tempat saya dulu hampir tiada masjid sedangkan orang ISLAMnya adalah 90% (Bandar Tasik Puteri). Alasan yang diberi ialah tapak itu ialah tapak yang dikhaskan untuk pembinaan rumah ibadat lain. Tapi setelah berpenat lelah persatuan penduduk disitu memohon, barulah dibina masjid disitu. Logik ke nak buat rumah ibadat agama lain jika penduduk yang beragama lain itu hanya 10%. Dalam kawasan saya cuma ada 3 keluarga (itu pun sorang tu kristian) yang berbangsa india dan hanya ada 3 rumah orang berbangsa lain. 6 rumah dari 400 buah rumah. Lebih dari 95% adalah bangsa melayu beragama ISLAM. Itu pun nak buat surau punyalah seksa. la ni terbalik pulak...
Cuba lah en khalid jadi orang waras sikit k...

Thursday, August 13, 2009

H1N1... Where is MOH website???

I tried more than 10 times today before I put some notes here.. Trying to access MOH website for H1N1 info.... it point out to http://h1n1.moh.gov.my. After few times of click.. I got fed-up. It keep on connecting and than display error message. Hey minister... this is very important for us. How can your website are damn difficult to access? Are you putting very low end server? Is this the way you provide information?

pesta gay??... korang tak sedar lagi ke

Dah le sekarang ada selsema babi... itu pun korang tak insaf lagi... dalm metro hari ni ada cerita pasal pesta gay pra-merdeka kat bukit bintang... ada lak dalam tu cite pasal bebudak melayu attend dan tanpa malu tunggang kencing syaitan... hmmm... bala yang ada ni tak cukup mengerunkan korang ke? Apa nak jadi lah kat korang ni...

Kampung Buah Pala... apa isunyer?

Simple je... itu tanah penduduk yang ada hak milik serta dokumen sah? atau tanah tu milik kerajaan tapi diduduki secara HARAM? Kalau tak silap, tanah tu milik kerajaan sebelum dijual pada pemilik sekarang... jadi maknanya penduduk situ mempertahankan sesuatu yang haram...
Nak pertahankan apa benda haram tu... lihat saja kat KL dan tempat lain di pulau pinang... berapa banyak tanah diambil kerajaan atas nama pembangunan, sedangkan orang melayu situ mempunyai hak keatas tanah tersebut. Tapi tak dak pun kecoh mcm org buah pala ni.
So ... apa motif nyer? apa kecoh sgt? org melayu berapa ramai kena pindah, tak de bising pun. Dapat pun rumah flat murah je.. ini dah le duduk tanah secara haram... org nak bagi rumah teres pun ditolak... kiranya melampau la ni... Aku pun tak paham...

Wednesday, August 12, 2009

Jual Arak di tempat majorit ISLAM

Jual Arak... Judi... Kelab Malam... Karaoke... Babi... dan segala macam benda haram ni sepatutnya tidak boleh wujud di tempat yang majoritinya beragama ISLAM... tapi dalam masa yang sama, kita kena juga bertimbang rasa kepada penduduk yang bukan beragama ISLAM ini.

Jadi, macam mana nak buat... untuk BABI.. tak de cara lain... pembiakan dan sembelihan kena buat kat tempat yang bukan ISLAM seperti dikawasan KL atau di damansara atau di subang... nak jual tempat ramai ISLAM, babi babi perlu disembelih ditempat lain dulu dan dibungkus dalam bungkusan yang kedap udara (air tak leh keluar punya)... dan diletakkan ditempat jauh dari bahan makanan lain.

Yang lain pula macam mana.. karaoke.. kelab malam.. (org ckp tak haram sebab nak duduk je... abih dalam tu bercampur laki pompuan dan ada arak.. apa cite??)... Judi dan arak pulak? macam mana nak kawal.. ha... lupa ke... kita kan ada mykad... dalam cip mykad tu ada data mengenai agama... sebelum sesuatu tempat tu nak jual kepada pembeli, scan dulu mykad tu dan masukkan data dalam akaun jualan... jadi kita boleh monitor arak dan judi tu jual kat sapa... walaupun ada lubang... orang boleh suruh orang bukan islam yg beli... tp kena pakai logik sikit.. kalau dalam sehari yang bukan islam tu beli sampai berbotol-botol, kena la siasat...

Selepas tu, kat 7-11, kedai mart, dan bermacam kedai runcit lagi tu... kalau pekerja dia ISLAM... tolong lah diharamkan arak, judi dan rokok tu... unless ada pekerja bukan ISLAM... sebab kalau tak silap, si pembawa arak, si penjual, si penuang arak... sehinggalah pada yang minum arak... dah kira bersubahat dengan benda haram... maka tetap sama je dosanyer... Macam kat Shah Alam.. rasanya boleh dikatakan 70% ialah ISLAM... maka 7-11 kat situ tak leh jual arak melainkan ada pekerja bukan ISLAM yang bekerja dari part susun barang, hinggalah ke cashier... kalau tak... khalid dan konco-konconya tanggung lah ye... sebab dulu masa BN memimpin, dia org kutuk.. sekarang kena batang hidung sendiri... sendiri mau ingat lah... rasanya hassan ali dah remind...

Petanda betapa kita sudah terlalu alpa

Semalam ada siri gemba bumi... di taiwan dan china dilanda taufan, tanah runtuh, dan banjir besar... tengok kat tv, nampak rumah dibawa arus deras...

hmm... di negara lain pula tidak sepi dengan bom ... afghanistan, iraq, malah jiran dekat.. indonesia...

seluruh dunia sedang bertarung dengan selsema babi yang cukup mengerikan... lebih dahsyat dari HIV @ AIDS...

Apakah kita masih tidak insaf? Apakah kita masih sibuk nak berkuasa? Apakah kita masih sibuk mencari kesalahan orang lain? Apakah kita masih sibuk menunding jari?

Fikir-fikirkan lah...

Friday, August 07, 2009

ISA .. hapuskan?

Sesiapa nak mengundi mengenai ISA... boleh la vote kat www.ikdn.gov.my...

ISA... banyak dah kisah ni... memang org suruh buang... cuma saya nak tanya org yang suruh mansuhkan itu beberapa soalan...
1. Bagaimana kita nak handle org yang bocorkan maklumat rahsia (nama pun rahsia), rahsia kerajaan, rahsia negara, pada negara luar hingga boleh mengambil kesempatan pada negara kita atau mendatangkan bahaya? Bawa ke muka pengadilan? kelakar betul jawapan ni. Sedangkan kes anwar dan saiful bahari pun dah berapa lama tak settle lagi kat mahkamah. Nampaknya musuh dalam selimut akan terlepas begitu sahaja sebab by the time nak panggil masuk mahkamah, rahsia kerajaan dah smp ke tangan jiran tetangga yg tgh tunggu nak mengodam negara kita. Tak pun dibebaskan bukan sebab tak cukup bukti, tapi kebolehan lawyer memutar belitkan kenyataan.

2. Bagaimana kita nak ensure negara kita selamat dari org yg suka sangat buat kecoh hingga ganggu orang lain? Ye demonstrasi tak salah... demo je lah satu tempat... tak yah nak berarak.. demo kat depan masjid ke depan rumah ke depan bangunan ke... buat le.. tak yah nak berarak.. aku tersangkut kat jalan sebab hangpa nak berjalan. Aku bukan sokong kerajaan pun tapi aku ada hal... Bayangkan kalau masa tu ada lah hamba allah sorang tgh sakit tenat .. kena lak kat tempat korang berarak.. dah .. mati dulu lah mamat tu... La ni anwar dah jadi ketua pembangkang dan ada kat parlimen... apesal tak bising kat parlimen tu... yang dok bising selalu si kapal dan sapa ntah...

3. Macam mana hangpa nak handle org yg suka curi maklumat dan sebarkan pada rakyat. Kononnya atas dasar perihatin dan nak buat yang betul. Tapi hangpa tau dak kenapa sesetengah maklumat diklasifikasikan sebagai rahsia kerajaan? atau rahsia PR? atau rahsia? sebab apa benda tu rahsia? Tidak kah korang terfikir kesan jangka panjang yang lebih buruk dari kebaikan yang singkat yang korang nak tunjuk tu lebih penting untuk dijaga? Baik sekejap tapi lepas tu kesal tak sudah...

Yup, ISA nampak kejam ... tp yang kena tahan ISA tak de la pulak mampus or tak cukup makan. Malah tahanan ISA lebih baik dari duduk penjara. Anwar duduk ISA pun boleh jumpa doktor best punya... Ye kejam sebab tak dapat jumpa keluarga. Tapi, pernahkah tahanan ISA tak jumpa keluarga selama-lamanya?

Walaubagaimana pun, pada pandangan aku, may be ISA sekarang kurang sesuai kerana peredaran zaman. Dan betul juga kalau dilakukan cara ISLAM (cuma nak tengok kelantan buat hukum ISLAM dulu kalau boleh... sebab sana masa solat ramai dok lepak kat luar, pastu pakai tudung nampak rambut, kaki rempit berlambak gak, kaki ganja pun ada... mungkin pok nik tak smpt tgk kut sebab dok sibuk bagi ceramah je... ) ...
Apa pun... bagi aku, ISA tu kena review balik... mana yang baik kita amik... mana yang buruk kita perbaiki kalau boleh... kalau tak. kita tukar baru je... senang sikit...

Petikan Wasiat Raja Melayu di Utusan Online

7 wasiat raja Melayu

KUALA LUMPUR 6 Ogos - Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah hari ini mengingatkan rakyat khususnya orang Melayu mengenai tujuh wasiat raja-raja Melayu yang menjanjikan kesejahteraan, kedamaian dan keamanan jika mereka bersatu dan berpegang teguh kepadanya.

Wasiat yang disampaikan semasa raja-raja Melayu menurunkan tandatangan persetujuan pembentukan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu pada 5 Ogos 1957 itu ialah:

  • Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung Persekutuan Tanah Melayu (sekarang dikenali dengan nama Malaysia).
  • Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, Tanah simpanan Melayu sehingga nisbah 50 peratus, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.
  • Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kami serta harta milik kamu, kami tubuhkan Rejiman Askar Melayu selain untuk membanteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.
  • Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kedaulatan raja-raja Melayu memerintah negara ini.
  • Kami isytiharkan Islam adalah agama Persekutuan.
  • Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah bahasa Melayu.
  • Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada raja-raja Melayu untuk melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan kepentingan sah kaum-kaum lain (kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

Thursday, August 06, 2009

Ronnie Liu... DAP gak ni

HALLLOOOOOOOO PAKATAN RAKYAT..... HALLLOOOOOOO RAKYAT MALAYSIA...

Hangpa semua dah nampak ke belum perangai geng ala-ala musang berbulu ayam ni? Baguih dok cerita dulu ikut stail pemerintahan UMAR ... pastu bagi ceramah baca ayat al-quran... tapi la ni dok kecoh perangai 2 mangkuk hayun ni... Mr Ronnie n Mr Jeff... dulu pasal Ms Eli ngan Ms Teresa...

hahahaha... semuanya DAP... semuanya gang PR.. kawan baik mr Anwar... la ni .. mcm mana? mana ketelusan dan kerakyatan korang... tapi tak kisah le... sebab ada gak pemimpin dalam PR dan PAS yang sedar... ada yg masukkan dlm blog dia org.. aku baca blog Zulkifli Nordin tadi...
hmm... bagus lah... tp skerang berani atau tidak je ... sama ada betul kerana ISLAM atau.....

LU PIKIRLAH SENDIRI...

Jeff Ooi .. sekarang korang nampak tak lagi???

Sandiwara DAP ... wayang yang dimainkan mereka cukup hebat hingga rakyat terkeliru... bukan sahaja rakyat, malah PAS pun tertipu... Nak buat macam mana... dia org dah boleh terjemah al-quran mengikut kata ulama' PAS... so terkena lah balik...

La ni.. apa cerita pulak... Tak bising pulak PAS ni... ke terpaksa diam... kalau begitu.. nampak sangatlah korang ni lagi teruk dari UMNO... sebab korang ni kononnya perjuangkan ISLAM... tapi bab ni.. diam je... jgn lupa masukkan dalam ceramah korang sama ... bab ISLAM tak leh kira.. rakan seperjuangan pun patut korang hentam gak.. kecualilah korang penakut atau nak jaga hubungan agar leh berkuasa.. ala .. lebih kurang matlamat menghalalkan cara.. hahahahaha...

Apa pun... aku rasa 2 - 3 org PAS dah bangkitkan isu ni jugak.. Bagus lah... cuma sekarang korang boleh le nilaikan kembali.. DAP ni betul ke or hanya pakai topeng je.. harap korang dah boleh nampak wajah sebenar orang2 DAP ni...

Naik .. Naik... dan Naik Lagi

Beberapa minggu lepas, kerajaan umumkan kenaikan tambang bas dan teksi serta perkhidmatan awam lain. Alasan kenaikan ialah tidak mahu pengusaha perkhidmatan kerugian kerana kenaikan kos dan untuk penambah-baikan perkhidmatan.

Alasan yang sama diulang pakai setiap kali kos dinaikkan. Yang tanggung pengguna juga. Gaji belum lagi naik. Masa minyak naik, ada yang dah naikkan tambang walaupun tak diumumkan. Malah siap buat surcharge lagi. AirAsia masih lagi kekalkan tambang sama, selepas mansuhkan surcharge dan tak de pulak nak naikkan tambang. Kenapa ye? Sebab strategi mereka betul. Murah tetapi masih lagi memberi untung. Perkhidmatan pun ok dibandingkan dengan harga.

TETAPI, bas-bas awam, teksi, dan bas ekspres sibuk nak naikkan juga. Yang paling heran tu, teksi yang guna LNG pun sibuk naikkan tambang juga, padahal harga gas tak berubah jika dibandingkan dengan minyak. Nak kata perkhidmatan bertambah baik... Hmm.. dari dulu hingga kini dan selamanya (slogan satu parti)... perkhidmatan awam tetap macam tu juga.

Lihat je kat pudu raya, kota raya, central market, dan sebagainya. Lihat sahaja perangai pemandu bas (terutama bas warna putih).. Lihat sahaja keadaan bas. Entah perkhidmatan apa yang bertambah baik, aku sendiri pun tak tau. Lihat lah kerajaan... bukan kami tak sokong dan tak mau sokong... tp korang sendiri tak mau sokong kami... pengguna ini yang menguasai majoriti... korang asyik nak sokong peniaga sahaja... maka kami yang tertekan ini mula terasa sakit hati...

Oleh itu kerajaan.... buat lah apa yang patut... kalau boleh, selalulah buat spot-check... spot-check sini bukan bermakna ada sekali wartawan, pastu ada ramai menteri dan puak-puak pengampu keliling... spot-check sini.. contohnya dalam perjalanan balik tu, cuba le mengejut singgah jap tanpa sebarang perancangan dan tengok.. kalau boleh tanya pengguna terus... jgn le bawa orang lak.. cukup la datang ngan pemandu je... lagi senang orang nak salurkan terus maklumat... baru tau...

Wednesday, August 05, 2009

Hati ku sedih.... kita makin teruk

Hari ni baca berita... jumpa lagi kes yg merentap jiwa... satu mayat bayi yg belum sempurna sifatnya telah ditemui. Yang lebih menyayatkan hati ialah bayi tersebut hanya tinggal kepala dan bahagian atas badan. Bukan lagi sedih... tapi sudah sampai tahap remuk hati...

Apakah begini teruknya perangai manusia sekarang... apakah begini sifat dan nafsu manusia sekarang. Sudah tiadakan perikemanusiaan dan belas kasihan... Apalah dosa bayi yang tidak tahu apa itu?

"Ya Allah, ku pohon padamu agar mereka itu yang tidak kenal belas kasihan dan peri kemanusiaan... berilah hidayah pada mereka andai itu yang terbaik. Andai balasan seksamu yang pedih lebih baik, maka kupohon padamu berilah petunjuk pada mereka itu...."

Monday, August 03, 2009

Rebat Tol... untuk rakyat atau sandiwara

Rebat tol 20% yg diumumkan kerajaan bebaru ini sebagai menzahirkan semangat 1 malaysia sememangnya satu pengumuman yang baik terutama bagi rakyat yang kerap berulang alik ke tempat kerja menggunakan lebuhraya sebagai jalan utama.

Namun... gembira rakyat diakhiri dengan keluhan betapa ia hanya satu sandiwara sahaja. Manakan tidak, untuk mendapat rebat 20%, rakyat terpaksa menggunakan tol sebanyak 80 kali sebulan. Bagi rakyat sederhana, mereka hanya menggunakan tol paling maksimum ialah 60 kali (30 hari bekerja X 2 kali utk perjalanan pergi dan balik kerja). Maka, adakah ini sesuatu hadiah yang berguna pada rakyat?

Rebat yang diumumkan kerajaan ini samalah rebat yang plus sedang promote; jika pengguna menggunakan plusmiles, pengguna akan menikmati rebat 10% jika penggunaan melebihi RM200 sebulan. Lihat pada promosi, memang bagus. Tapi hakikat sebenar, berapa ramai sangat rakyat yang jumlah bayaran tolnya melebih RM200? Selain itu, bukan semua tol boleh pakai rebat plusmiles ni.

Maka, setelah diperhatikan sebenar-benarnya, rebat ini hanya untuk membantu golongan kaya agar lebih kaya (sebab boleh berjimat dengan rebat) dan rakyat biasa akan terus kekal merana sebab tak boleh nikmati rebat.

Kalau betul kerajaan serius nak membantu rakyat biasa dan berpendapatan sederhana, sepatutnya kerajaan bagi rebat mengikut kadar pendapatan dan jumlah tanggungan serta kekerapan menggunakan tol. Misalnya, jika rakyat itu tinggal di rawang dan bekerja di kuala lumpur, sudahlah jarak perjalannya agak jauh, maka amatlah wajar bayaran tolnya diringkankan sedikit. Dan kebanyakkan yang tinggal di rawang ialah rakyat yang berpendapatan sederhana.

Harap kerajaan akan mengkaji semula pemberian rebat ini agar boleh dinikmati oleh semua pihak

T4TBH???? Siapa punya ni

Hmmm.... kecoh satu dunia pasal kematian Beck Hong ni... mulalah orang politik memukul gendang kiri dan kanan... mulalah proses menunding jari... hingga objektif sebenar lari dari pemikiran orang lain.

Bermula dari artikel di blog t4tbh, hingga ke soal siasat SPRM, hingga le menghalalkan yang haram (ikut sama pegang lilin)... Dan yang memalukan ialah bangsa melayu sama melayu yang melampau kecohnya... kononnya mereka inilah yang jadi pengawal dan penjaga keselamatan bangsa lain hingga bangsa sendiri rela dipersalahkan dan digadaikan. Aku duduk termenung memikirkan bangsaku yang terus saling bercakaran tanpa sebab munasabah dan tanpa memikirkan kesan jangka panjang pada cucu cicit mereka.

Dalam masa yang sama, aku juga terfikir seperti orang lain... siapakah pemilik blog t4tbh ini yang berjaya mencetuskan kekecohan yang merugikan ini? Lalu akal aku mula terjemahkan setiap butir abjad kepada Truth from (4) Teo Beck Hong ... mungkin juga si mati yang menulisnya dan menjadi mangsa hasil dari tulisannya itu.... satu kemungkinan yang tidak boleh diletak tepi...

Apa pun, moga pihak polis dan sprm terus melakukan siasatan yang telus dan neutral agar kekecohan ini reda dan dpt membuktikan perkara sebenar. Dan pada yang terbukti buat tindakan melulu serta tuduhan melulu tu, moga diberi hidayah dan pandai-pandai le nanti minta maaf ye.. jgn dok diam je

Thursday, June 18, 2009

SIS ... gila kuasa

gila kuasa... belajar agama tak betul terus nak tunjuk lagak.
perkara simple tak leh buat (pakai tudung) pun nak keluarkan fatwa la mende la.
nie la jika belajar agama dari barat ala yahudi... ntah pape je ckp

Idea Hampeh - Henti Merokok

Idea sapa ni? suruh orang berhenti merokok tetapi tak suruh pula henti jualan rokok. Malah tak suruh pula kilang rokok tu tutup. Dan tak suruh pula henti tanam tembakau. Tu kat kelantan tu, negeri yang kononya serambi mekah (kena panggil serambi rumah je baru betul).. merupakan antara pengeluar tembakau utama dimalaysia. Tu pun sama. Nik Aziz pun hampeh.. benda simple macam ni pun tak leh buat... itu pun dok merapu lagi... jadi guru mende ntah... haramkan dulu kat tempat engkau tu... maksiat pun berlambak...
balik pada isu sebenar... kalau serius kerajaan nak suruh warga malaysia henti rokok, kena buat ni:
1. Henti JUALAN rokok
2. TUTUP kilang rokok
3. TUKAR tanaman tembakau ke tanaman lain
4. HENTI IMPORT rokok
5. NAIKKAN DENDA kalau merokok gak.

ataupun buat satu tempat tertutup macam kat airport. jadi sesapa yang nak merokok hanya boleh merokok kat tempat itu sahaja. tempat lain haram. baru cepat sikit mampus perokok ni semua... hehehehe

Cuti sehari kat amah... ???

Pening tengok gelagat menteri dan pemikir pemikir kerajaan serta yang berkaitan sekarang ni. JPJ, MIROS, DBKL, dan terbaru ntah agensi apa ntah bagi cadangan cuti sehari kat amah. Nak kata dia orang ni bangang tapi duduk atas kerusi yang bagus. Tapi idea yang dilontarkan tidak menggambarkan kewarasan pemikiran mereka.

Cuti sehari? Tidakkah mereka tahu bawah amah-amah ini terutama dari indonesia setiasa curi tulang. Saya pernah buat spot-check masa mula-mula ambil dulu... terkejut tgk maid saya punya lah lepak tengok tv dan anak saya lak tengah nangis. Mcm tu punya lepak pun nak cuti lagi ke?

Tu tak campur lagi maid yang buat kunjungan rasmi kat rumah jiran tetangga yang ada maid juga. Ada yang siap menyembang lagi tu. Ada maid yang bawak anak2 g taman permainan semata mata nak jumpa gang dia dan menyembang. Macam tu nak cuti lagi?

Ada sesetengah maid tu, kalau majikan bercuti, dia pun ikut cuti. Majikan balik kampung, dia pun ikut sama. Macam tu nak cuti sehari lagi? Ada juga maid yang kerjanya hanya kemas rumah dan mencuci pakaian je. Itu pun nak kasik cuti sehari lagi?

Apa punya bangang le idea korang ni. tak lojik dan tak leh masuk akal langsung.

Wednesday, June 10, 2009

English... kena lulus... pendapat aku ialah

Memang wajib lulus bukan setakat lulus je... sekurang kurangnya kredit baru boleh masuk universiti kerana kebanyakkan buku rujukan ialah dalam bahasa Inggeris. Nak guna komputer pun semuanya dalam bahasa inggeris, apatah lagi nak masuk 'U' dan seterusnya buat pembentangan pada orang dari pelbagai pelusuk dunia.
Dalam utusan ke harian metro hari ini, dari exco kelantan, katanya dari wajib luluskan BI, lebih baik wajibkan pendidikan agama. Nak kata bangang jadi exco, nak kata bijak, mungkin exco ni duduk kelantan je kut. BI diambil oleh semua orang sedangkan pendidikan agama hanya diambil oleh orang ISLAM sahaja (selain pendidikan moral yang diambil oleh pelajar beragama selain agama islam). Alasan lain yang diberi ialah akan memberi tekanan berat pada pelajar diluar bandar dan sekali gus menyukarkan mereka memasuki 'U' dan dalam erti kata lain mengurangkan orang melayu ke 'U'. Halloooooo exco, apa guna masuk 'U' jika BI budak tu teruk. Nanti menyusahkan diri je sebab tak boleh 'compete' dengan orang lain serta kena 'extend' pengajian atau jadi pelajar yang menghafal tetapi tidak faham apa yang diajar kerana tidak memahami BI dengan baik. Saya bekas pelajar 'U' dan saya lihat ramai orang kita yang cemerlang di peringkat sekolah tetapi gagal apabila menjejakkan kaki di 'U'. Ada yang gagal terus, dan ada yang ambil masa lama untuk habiskan pengajian, dan ada yg tukar kursus. Semuanya gara-gara BI mereka teruk.
Bukan mengagungkan BI, tetapi BI merupakan bahasa universal ketika ini dan kebanyakkan sumber ilmu adalah dalam BI. Dahulu, ketika kegemilangan ISLAM, bahasa ilmu ialah bahasa arab dan setiap yang ingin belajar dan mencari ilmu kena belajar bahasa arab. Jadi, apalah salahnya kita pertingkatkan BI kita agar kita boleh kejar ilmu sekarang dan seterusnya menaikkan kembali kegemilangan orang ISLAM dan seterusnya mengembalikan bahasa ilmu itu pada bahasa arab atau bahasa melayu.

Dalam pada itu, saya juga kurang bersetuju andai BI diwajibkan lulus untuk semua pelajar. Sepatutnya kita serahkan pada minat dan keinginan pelajar tersebut. Andai kata dia ingin mengambil bidang kedoktoran atau IT atau apa jua yang memerlukan penggunaan BI yang tinggi dan buku rujukannya ialah dalam BI, maka pelajar itu bukan sahaja wajib lulus BI, malah keputusan BInya mestilah melepasi kredit. Bagi yang minat pada bidang falsafah, sejarah, atau pendidikan, maka cukuplah sekadar lulus. Dan bagi pelajar yang lebih menjurus pada bidang yang kurang atau tiada penggunaan BI, maka tidak perlulah diwajibkan lulus. Mudah... semua orang suka... :)

Along halal dan along haram...

Along... kalau ikut orang melayu... along ialah panggilan ringkas pada abang long yang menggambarkan seorang anak sulung dalam keluarga dan memainkan peranan utama sebagai ketua keluarga andai ketiadaan bapa.
Malangnya, penggunaan along telah disalah gunakan. Along yang dulu jadi tempat adik-adik bergantung kini diaplikasikan pada perniagaan yang menjadi tempat ramai orang yang tidak berkemampuan bergantung padanya.
Along halal.. yakni Bank... Perniagaan yang berteraskan pada prinsip awal along iaitu meminjam duit tetapi dihalalkan atas dasar perniagaan dan sistem kewangan kapitalis. Untuk menjadikan along halal hanyalah memerlukan kelulusan dan lesen dari kerajaan. Namun prinsipnya tetap sama. Nilai faedah yang adakalanya agak tinggi serta beberapa bayaran lain yang mesti dibayar ketika memohon atau selepas permohonan. Tapi, oleh kerana ada perjanjian, serta lesen, maka ia dihalalkan.
Along haram juga sama prosesnya. Cuma membezakan mereka ini ialah tiadanya lesen dan juga kadar bunga atas pinjaman yang tidak tetap dan mengikut suka pemberi wang tersebut.
Tapi, kenapa mereka yang haram jadi pilihan? Sebabnya ialah along halal ni susah dan menyusahkan. Senang pada pemimpin dan orang kaya untuk memohon, tetapi sukar bagi golongan sederhana dan miskin. Bayangkan untuk memulakan perniagaan, seseorang itu kena ada duit dulu baru boleh pohon. Kalau lepasan universiti atau dibuang kerja bagaimana? Bagaimana pula yang baru kehilangan tempat bergantung. Tidak payah cakap mengenai mereka ini. Saya yang bekerja tetap dan stabil pun minta buat pinjaman dari Bank tak lepas tanpa alasan munasabah. Yang peliknya, bank itu ialah BANK ISLAM. Dan pada promosi yang diwar-warkan diberitahu mudah dan senang. Sebab itulah orang cari ALONG... bukan tak nak pinjam bank... tapi bank yang tak bagi pinjam... Bila menteri bising dia orang cakap ada bagi dan buka peluang orang buat pinjaman... tapi bila nak meminjam, pelbagai syarat ketat dan alasan tidak logik diguna pakai untuk menggagalkan usaha si peminjam.
Hmm... bagi saya, ALONG ke Bank ke sama je... 2 -2 tu along jugak... 2 - 2 tu pun haram... Tapi kita tidak boleh lari dari along haram ini kerana yang berkaitan ISLAM seperti baitulmal dan zakat juga tidak membantu atau menghulurkan bantuan atau memayahkan kita untuk meminjam. Mereka bagi ceramah mengenai riba dan faedah yang haram bagi umat ISLAM tetapi dalam masa yang sama tidak menyediakan alternatif pada peminjam mengikut lunas ISLAM. Kalau ada yang kononnya berlandaskan ISLAM seperti mudharabah le apa le.. itu pun sama juga... malah lebih teruk dari bank konvensional kerana kadar faedah @ bunga yang dikenakan lebih tinggi dan membebankan... bayangkan untuk pinjaman perumahan kadar faedah bank yang berteraskan ISLAM ialah 9% sedangkan bank konvensional cuma mengenakan 5% - 7% sahaja. Jadi siapa lebih ISLAM? Kenapa tinggi sangat? Alasan yang diberi oleh bank juga tidak logik.. malah dimana unsur keislamannya jika ia membebankan serta tidak wajar? Sebab itu orang cari ALONG...

Kewajaran tuntutan kaum lain.... wajarkah mereka?

Dalam utusan hari ini, satu kumpulan meminta kerajaan keluarkan data analisis mengenai kewajaran sesuatu kaum itu dalam membuat tuntutan serta kesamaan. (utusan)

Harap kerajaan boleh keluarkan statistik itu. Bukan menunjukkan jumlah orang kerana yang pastinya jumlah orang tidak mencerminkan keadaan sebenar... tetapi berdasarkan peratus dari keseluruhan kaum itu. Misalnya berapa peratus dari kaum melayu yang miskin dari keseluruhan jumlah orang melayu. Dari situ kita boleh lihat betapa wajarnya bantuan dan tuntutan dibuat.

Thursday, June 04, 2009

Berita terkini... Sebab bumbung stadium sultan mizan roboh


Ini merupakan gambar yang berjaya diambil beberapa detik sebelum bumbung stadium tersebut runtuh.
MANA ULTRAMAN?????

Stadium Sultan Mizan runtuh... salah siapa?

Lepas dah runtuh baru keluar cerita yang tak dapat kelulusan NIOHS la, tiada sijil siap kerja dari JKR la, bermacam-macam sijil lagi la dari pelbagai jabatan dan agensi kerajaan. Macam tu lah... Bila jadi baru semua cerita terbongkar. Lepas tu mula kalut nak perati stadium kat melaka pulak.
Sudah la tu, stadium tu pulak katanya tak sempat diuji sebab lambat siap. Kat melaka pun dengar kata dah lewat. Katanya sempat lagi kejar dateline. Boleh pakai ke janji dia orang ni. Tak kan nak guna esok hari ni baru siap? bila nak uji nyer?
Nak kata tak de rasuah, macam ada rasuah je tu. Nak kata buat kerja, tengok macam tak laksanakan tugas memantau dan memeriksa dengan betul je. Nak kata maintenance bagus, kenapa slow sangat buat nya? Senang cite, siasat je dari si tukang cuci sampai ke orang atas... bawak ke muka pengadilan. Bayangkan kalau ada orang bawah tu masa dia runtuh....

Thursday, May 28, 2009

Bolasepak malaysia tak akan ke mana

Kenapa?
1. Media lebih siarkan bolasepak luar negara. Keputusan Liga Perdana Inggeris lebih banyak dipaparkan berbanding keputusan liga malaysia.
2. Kebergantungan pasukan liga malaysia geran FAM untuk bergerak. Tak ada ciri-ciri bisnes langsung macam pasukan dalam liga luar.
3. FAM bagi alasan bodoh dan halang kemasukkan pemain luar. Padahal lihat la indonesia, thailand, jepun, dan negara lain yang ada liga... Pemain luar tetap ada... tapi mutu pemain mereka tetap meningkat. Rasanya FAM tu yang tak ada idea. Maklumlah... kebanyakkannya lebih politik dan ramai sangat orang tua kat atas.
4. Pemain malaysia banyak 'lemak' dan tidak boleh dipuji sikit. Tengok lah pasukan pimpinan sathianatan dulu.. baru menang pesta bola merdeka ... pastu kena angkat sikit... tak sampai sebulan terkulai layu kat sukan sea. Hampeh.
5. Pemain malaysia tidak ramai yang mencuba nasib dan bermain diluar negara untuk tingkatkan competitiveness. Habis sangat hantar latihan 2 - 3 bulan.. Patutnya jadi macam sorang tu yg terus bermain di perancis walaupun setakat liga divisen je... at least pengalaman bersaing dengan orang luar di tempat orang mampu meningkatkan lagi mutunya.
6. Pemain kita bukan tak de skill tapi pemalas dan lembik. tak boleh berlari selama 90 minit dan banyak berjalan. mungkin makanan tak betul ke atau memang dasar pemalas. hanya nak jadi jaguh kampung je.
itu je setakat ni.... tgh fikir mcm mana nak buang semua orang atas FAM tu... dan amik orang baru... tak leh kondem sikit... pasti nak kenakan tindakan je... apa la..

Chin Peng... Apesal korang nak bawa balik?

ooo... atas dasar kemanusiaan korang sokong... tp dia masa ganas tu... tak de lak atas dasar kemanusiaan dok fikir...
si Pakatan rakyat bandingkan dengan british dan jepun... hmmm jepun orang luar yang datang serang malaya... british pun orang luar yang nak rampok negara kita... tp chin peng ni orang dalam... yang menyeksa orang malaysia... orang sendiri... lupa ke? buta sejarah ke?
nak bandingkan mandela... mandela sorang ngan kaum kerabat dia je kena... abih orang malaysia yang beribu kena tu... setakat kena penjara or bunuh biasa ... apelah sangat mandela tu kalau bandingkan kejam chin peng yang sampai terburai perut askar dan polis... nak bandingkan satu keluarga dengan beribu keluarga yang merana dan kehilangan tempat bergantung dan orang tersayang... cit... alo PR, nak buat perbandingan pun buat le apple to apple...
Nak cerita kisah nabi, yup, nabi memang menggalakkan kita bermaaf-maafan... tp lupa ke.. ustaz gak cakap... ini ustaz PAS yg bagi ceramah dok hentam kerajaan selalu cakap... hukuman hudud ke zihar aku pun tak ingat... kalau nyawa, nyawa balasnya, kalau potong jari potong jari balasnya.. walaupun memberi kemaafan tu lagi baik... tapi luka lama org yg kehilangan mak bapak ni angkara chin peng tak ingat ke.. bukan sorang... jadi kalau nak bawa balik setan tu... apa kata bawa dia ke mahkamah syariah dan hukum dia secara ISLAM... dia buraikan perut nenek moyang kita, kita rabekkan perut dia juga... dia takek takek badan keluarga kita, kita takek takek badan dia pulak... dia selar dan sembelih keluarga kita, kita sembelih sama... baru lah adil... amcm chin peng? ada berani balik? lu nak balik malaysia, lu kena jumpa satu malaysia punya orang dan minta maaf... bukan kat tv... pergi kubur-kubur pejuang yang mati tu minta maaf.. pada yang nak sokong sgt bawa chin peng ni... apa kata gi jumpa semua yg terlibat dan mintak izin dulu.. kalau dah 100% kasik baru bawa balik... kalau tak lupakan lah keinginan bangang korang tu...

PKR ... terkena mainan sendiri

Padan muka... dulu seronok sangat buka pekung dada orang dengan dedah sana sini... untuk meraih undi dan memenangi pilihanraya... sekarang orang dalaman sendiri yang tak puas hati dan masuk bertanding dedah keburukan dan kepincangan korang... baru tahu langit tinggi atau rendah... meludah ke langit terkena batang hidung sendiri...
Dedahkan sahaja aminah... jangan takut kalau anda dipihak benar... slogan yg mereka selalu kata.
Kelakar bila 2 orang barua PKR ni kata dia org kena frame sebab perbualan mereka utk offer pada aminah tu dirakam... abis tu si lingam pun boleh guna alasan sama la.. sebab si burne ni frame dia untuk kepentingan diri... lepas tak dpt dia dedahkan... yang tu ok pulak ye.. ye lah sebab kena pada musuh korang... kena pada diri sendiri terus menyalak kuat...
Kalau org tak tau fikir memang akan terus percaya kat korang... tp bagi org yg reti fikir... hmm baru nampak the dark side of PKR...
Mcm saya ni... semua ckp orang politik ni tidak boleh dipercayai seratus peratus... baik dari PKR ke, BN ke, UMNO ke, PAS ke... semua sama je... ada kepentingan sendiri. Ikut kata nabil.. lu pikirlah sendiri... amik yang boleh kerja utk korang dan ada org cakap... between the devils that you need to choose, choose the devils that you know a lot and better in and out that can work for you although he has his own agenda... Yang pasti... Kak Min jgn takut... biaq pi kat depa... biaq padan muka depa tu... kalau boleh masukkan perbualan yang dirakam tu dalam youtube ke apa ke... mcm depa buat selalu tu... pada depa-depa tu... jgn mara ye... korang dedah tak pe .. so kita org dedah la pulak... sesama dedah... baru leh fikir mana baik... setakat ni korang tak leh dedah apa keburukan Kak Min lagi... hahahahaha...

Tuesday, May 26, 2009

Ragut... cara mudah nak atasi

Kalau tengok kes ragut sekarang ni, kita boleh lihat modus operandi mereka. Yang diragut ialah yang jelas kelihatan dan mudah ditarik. Beg tangan besar, beg tangan yang disandang di bahu, rantai leher terjulur keluar atau yang jelas kelihatan, beg tangan yang dipegang, dan pelbagai lagi yang memudahkan mereka ini meragut.
Selain itu, cara berjalan, cara memegang, dan cara meletak juga memainkan peranan utama dalam menambahkan lagi jenayah ini.
Nak kata kesian, tapi bila fikir balik, kenapa kita begitu bodoh memberi peluang pada mereka ini?
Pakai rantai senang dilihat. Bawa beg tangan letak dalam bakul senang nak ambil. Pakai beg tangan sangkut je kat bahu...
Macam mana nak elak? Senang je.
1. Tidak perlu pakai aksesori tambahan pada badan melainkan kita pergi majlis formal dan berteman.
2. Kalau nak pakai gak, pastikan tidak jelas kelihatan. Paling senang, pakai le tudung atau skaf ke apa ke tutup sikit. Lepas berlagak depan kengkawan tu, sembunyikan balik dalam skaf atau tudung.
3. Setakat nak pergi shopping atau beli barang atau pergi makan, bawak duit ngan IC je. Buat pe lah nak bawa satu beg besar. Kenapa bersusah payah bawa alat mekap ke hulu ke hilir tapi pakai sekali sekala je. Saya ada member pompuan yang bawa beg duit lebih kurang macam wallet lelaki tetapi lebih kecik dan feminin. Dia simpan dalam poket seluar atau poket baju kurung dia. Bila tengok cara dia, ada yang perlekehkan dia sebab buat mcm tu, tp bagi saya, itu bijak namanya. Orang tak tau... jadi susah nak ragut, kecuali le kena tahan tepi lorong, pastu kena acu ngan senjata.
4. Kalau bawa moto, pasang le kotak barang kat belakang moto tu. Bukan sahaja leh simpan beg, malah boleh letak helmet dan baju hujan. Susah orang nak ragut ... sebab kena tarik sekali ngan moto. Kalau letak dalam raga depan moto je, memang le orang senang nak amik.

Itu je caranya nak kurangkan jenayah ni. Jangan sekadar tunding jari pada pihak polis dan kerajaan. Lihat pada kita sendiri.. Apakah yang kita telah dan boleh buat bagi membantu kurangkan dan hapuskan jenayah ragut ini...

Remaja sekarang... terlampau manja dan bebas... salah siapa?

Ntah le... salah siapa ye? Mungkin pada ibu bapa... tetapi bila baca harian metro hari ini, rasanya yang salah bukan sahaja ibu bapa, malah masyarakat juga bersalah...
Ada ke patut bapa didenda kerana merotan anak. Alasan mahkamah bagi langsung tak logik akal. Hanya memalukan ibu-bapa dan memanjakan lagi anak-anak. Lihatlah akibatnya sekarang...

Pernahkah kita lihat seorang remaja yang berjaya dengan hanya mendapat nasihat dan teguran dari ibu bapa mereka? mungkin ada tapi cukup sikit. Kalau tanya pada saya, kengkawan yang berjaya, malah orang yang berjaya, mereka semua berjaya bukan sekadar mendapat nasihat dan teguran, malah ada yang mengalami pelbagai denda yang diberikan oleh ibu-bapa. Tidak kurang juga dari pendidik@guru. Tangan dan punggung kerap menikmati libasan rotan. Namun itu tidak merosakkan generasi terdahulu dan generasi saya. Malah itu merupakan satu cara mendidik yang paling baik. Kita boleh bandingkan generasi yg membesar dengan libasan rotan ibu-bapa dan guru dan generasi yg hanya diberi nasihat dan teguran. Lihatlah pada kualiti dan sifat kedua-dua generasi ini. Pastinya generasi yg mengenali rotan dan kesakitannya lebih matang, bijak, dan berdisiplin.

Lihatlah generasi sekarang yang dimanjakan... setan-setan terlampau banyak... berkeliaran dengan berlumba, seks bebas, hantu jalanan, merogol, membunuh, meragut dan pelbagai jenayah lain makin meningkat. Semuanya gara2 terlalu berlembut. Nak rotan tak boleh, nak denda tak boleh, tegur lebih lebih kena saman, kalau merotan kena denda pulak, nak denda nanti jadi kes mahkamah... Siapa punya hal? Nak ikut stail barat, inilah akibatnya.

yang paling bagus, ikutlah cara ISLAM mengajar anak. Malah dlm islam disuruh merotan anak itu seawal umur 10 tahun jika tidak melaksanakan solat sebagai mendidik mereka agar jadi lebih berdisiplin dan beriman. Namun begitu, ISLAM juga tekankan cara merotan itu. Bukan pulun sampai nyawa-nyawa ikan atau boleh timbulkan belang tahap melampau dan memalukan. Ada caranya untuk merotan anak ini. Cuma, masyarakat dan mahkamah dan pihak yang memperjuangkan hak asasi kena paham logiknya merotan sebagai cara didikan dan cara merotan yang betul. Kalau tak, alamatnya runtuh lah tiang negara dan hancurlah segala yang generasi terdahulu berusaha keras membinanya.

Friday, May 22, 2009

Mat Rempit rebranded... Samseng Jalanan... ok ke

Kalau tanya aku... tak ok... kalau aku la... aku namakan dia org ni MAT JAHANAM... atau MAT CELAKA ... atau MAT KHINZIR... atau MAT BABI... baru sesuai...

Samseng jalanan.. kalau bukan mat rempit pun ada yang samseng gak... cuma tak berlumba je...
apa la kaki pikir kat malaysia ni pikir... yg tu pun susah nak fikir ka... dah tak de idea bernas ke

PPSMS & KBSM..... poyo

UMNO gariskan formula 'PPSMS' dan 'KBSM' tawan Kedah (Utusan Malaysia 22/05/2009 2:40pm)

Apa la UMNO ni... ponin pokcik memikirkannya... tak yah tunggu resolusi ke formula ke apa ke benda... kalau ikhlas... turun je... kalau dah jadi DUN atau MP tu... selalu le lawat kampung dalam jajahan tu... buat le jadual... minggu ni solat jumaat kampung A, minggu depan g kampung B lak... bulan ni g beramah-mesra di kampung C... hari ni minum pagi bersama penduduk kampung F... malam nanti makan malam di gerai mak cik kampung G... macam tu pun kena tunggu formula atau resolusi ke....

Wednesday, May 20, 2009

PR .. 2 X 5 dengan BN

Tgh tengok berita... terbaca la kenyataan Speaker DUN Selangor dalam media yang memberi alasan penggantungan Khir Toyo. Salah satu alasan yang membuatkan saya menulis ialah mengenai kenyataan Khir Toyo yang berterusan mempertikaikan tindakan PR melalui media dan laman blognyer...
Konpius... terlalu konpius... kerana:
1. Dia org ni marahkan orang cerita pasal dia org kat blog dan media, tetapi dalam masa yang sama kita boleh lihat beberapa laman blog kepunyaan penyokong mereka memburukkan kerajaan. Bagi mereka, apa yang mereka buat tak apa... tapi apa yang membangkang mereka tak boleh.. Sama je ngan BN yang mereka tuduh macam macam.
2. Dia org marahkan kerajaan tak bagi kebebasan media. bila dah dapat depa salah gunakan... bila orang BN buat sama, dia org salahkan orang BN lak kerana salah gunakan juga. Apa lah.. 2 X 5 la korang..
3. Dia org marahkan BN dulu kerana bila BN berkuasa, mana2 yg tak sokong BN disingkirkan.. tapi tengok sekarang, bila dia org perintah Penang, Perak, dan Selangor, semua orang BN dia org singkirkan dgn alasan sama yg BN pernah bagi, tp bagi mereka alasan mereka ini valid dan alasan BN pula dikatakan kejam... ni la cakap orang yg kononnya demi rakyat... penipu belaka.. semua gila kuasa...

yang kesian sama... rakyat juga...

Wednesday, May 13, 2009

Mat Rempit - Cadangan buat kerajaan

Mat rempit, isu yang sentiasa sahaja panas bagaikan aksi panas mereka di jalan-raya tanpa mengenal erti takut dan bersalah. Isu yang berlanjutan sejak saya mengenali bangku sekolah hingga kini. Isu yang bermula dengan sekadar suka-suka di jalan-jalan lengang di kampung dan tepi bandar dan kini boleh disaksikan diseluruh pelusuk dunia. Isu yang hanya membabitkan malaysia memandangkan di negara lain, mereka merempit menggunakan motosikal berkuasa tinggi. Isu yang dipopularkan lagi oleh pengarah-pengarah filem kita yang kononnya untuk memperlihatkan isu tak bermoral ini agar pihak berkaitan membuka mata dan dalam masa yang sama tidak sedari bahawa pihak berkaitan sudah lama buka mata dan filem tersebut hanya menambahkan lagi golongan mat rempit menaikkan semangat juang mereka untuk terus memperjuangkan institusi merempit.

Apakah punca masalah ini yang kini ditahap membimbangkan dan layak dikategorikan sebagai membahayakan negara dimasa akan datang. Apakah jalan penyelesaian terbaik pada masalah ini?

Punca:
1. Si perempit - Mereka ini kebanyakkannya datang dari golongan keluarga berpendapatan sederhana dan berkeluarga ramai. Lalu atas sebab bodoh ini, mengambil jalan mudah dengan melakukan aksi bangang untuk melupakan keributan dirumah dan bergembira sebelum ajal menimpa. Mereka ini diberi akal yang tidak digunakan dengan betul serta mempunyai semangat juang yang digunakan dengan cara salah.

2. Ibu-bapa - Memandangkan mereka ini merupakan golongan susah, maka bekerja lebih masa adalah pilihan utama berbanding membesarkan anak-anak. Malah mereka lupa mendidik anak mereka dan ada yang marahkan masyarakat yang menegur anak mereka. Ada yang terlebih manjakan anak-anak. Lihat sahaja di kawasan ramai melayu, kita boleh lihat anak-anak seusia 8-10 tahun sudah membawa motosikal ibu-bapanya. Di mana peranan ibu-bapa dalam mendidik anak-anak agar memahami undang-undang serta bahaya? Pergilah dikawasan yang majoritinya melayu, situasi ini boleh dilihat dengan jelas setiap hari. Dimana peranan masyarakat dan pihak berwajib? Kenapa ibu-bapa ini tidak kisah? Adakah duit lebih penting? Andai duit menjadi persoalan kerana anak, kenapa mempunyai anak? Malah ada keluarga miskin (selalu dipaparkan dalam bersamamu tv3) yang sudah tahu tidak berkemampuan, tetapi mempunyai anak yang ramai. Kenapa tidak diikat rahim itu atau dikawal agar anak tidak ramai dan senang diuruskan mengikut kemampuan bukan mengikut nafsu?

3. Masyarakat - Masyarakat sekarang juga seperti mengizinkan perkara ini berlaku. Ini tidak dinafikan memandangkan ibu-bapa akan bertindak balas menyalahi jiran yang menyibuk walaupun sebenarnya anak dia bersalah. Ada juga masyarakat yang tidak ambil peduli selagi mana ia tidak mendatangkan kesan pada diri dan keluarganya. Boleh juga diperhatikan dikawasan yang majoritinya orang melayu.

4. NGO - SUHAKAM... memperjuangkan hak asasi manusia sehinggakan hak asasi pesalah, perempit, dan penjahat juga diperjuangkan atas nama mereka ini juga manusia. Apabila ditangkap, mereka ini tidak akan berkongsi maklumat kerana mereka tahu mereka tidak boleh dipengapakan oleh pihak berwajib kerana dipantau oleh pihak hak asasi manusia ini. Maka, mereka ini kemudian dibebaskan untuk terus bermaharajalela kerana hak asasi mereka. NGO lain juga tidak bersatu dalam hal ini. Malah ada yang hanya tahu menunding jari sahaja.

5. Pihak Berwajib - Mungkin kerana halangan suhakam ataupun ibu bapa perempit maka pihak ini bagaikan digari dari melaksanakan tugas sebaik mungkin. Namun begitu, boleh juga kita perhatikan ada pihak berwajib lebih banyak menghabiskan masa di warung kopi dan restoran berbanding dengan menghabiskan masa membuat rondaan dikawasan sepatutnya. Ada juga yang terlalu muda dan ampuh untuk melakukan kerja dengan penuh dedikasi dan disiplin yang tinggi.

6. Kerajaan - Kerajaan masih lagi tidak mengeluarkan akta mahupun meluluskan rang undang-undang untuk membendung gejala ini. Sudah banyak kajian dan cadangan diutarakan, namun sehingga kini, pelbagai alasan digunakan untuk menangguh pelaksaannya. Mungkin juga untuk melindungi peniaga motosikal dan aksesori motosikal kerana mat-mat rempit ini akan selalu modifikasi motosikal mereka atau membeli baru, maka selalu sahaja kerajaan tangguh apa jua cadangan. Malah ada kalangan menteri dan pihak berkaitan mengeluarkan idea-idea yang bagi saya hanya layak diutarakan oleh budak hingusan yang tidak berpandangan jauh.

Jadi, apakah penyelesaiannya?
Cadangan untuk pertimbangan:
1. Setiap pesalah mat-rempit ini hendaklah dibuang daerah (nak masuk penjara nanti rugi duit rakyat bagi makan orang tak kenang budi ini), contohnya orang utara dibuang keselatan atau ke sabah sarawak, orang selatan dibuang ke pantai timur atau utara. Setiap mereka akan ditanam satu cip yang perlu di'scan' di balai polis terdekat setiap hari bagi memastikan dia tidak lari pulang. Cip itu akan mengandungi GPS locator yang memberi isyarat pada polis kedudukan mat rempit. Mereka ini hanya dibenarkan pulang setelah selepas beberapa tahun, tidak menimbulkan masalah dikawasan yang dibuang itu.

2. Andai kata mereka ini dibawah umur 15 tahun, maka mereka akan dihantar ke pondok-pondok pesantren diluar kawasan (bagai membuang daerah juga) dan diperhatikan oleh guru-guru mengajar agar jiwa mereka dibersihkan. Menghantar mereka di sekolah jevenil tidak mampu membaiki jiwa mereka yang telah rosak. Selain itu, bagi yang dibawah umur juga, ibu-bapa juga perlu ditarbiah dan didenda kerana cuai (andai mereka katakan tidak tahu anak mengambil kunci motosikal) dalam penjagaan dan juga gagal dalam mendidik anak-anak kerana gilakan harta dunia. Bagi kesalahan pertama, penjara sehari memadai untuk mengingatkan mereka agar lebih prihatin dengan anak-anak. Andai diulang, maka ditukar menjadi seminggu, dan seterusnya. Mengapa saya pinta ibu-bapa juga dihukum? Saya pernah saksikan seorang ibu datang meminta polis melepaskan anaknya yang ditangkap kerana merempit dengan alasan budak itulah tempat dia berharap menjaga anaknya yang lain tika dikeluar bekerja. Budak itu dilepaskan bersyarat. Namun, dia ulangi aktiviti merempitnya malah lebih teruk apabila berani melanggar polis. Dan ibunya sekali lagi merayu dengan alasan yang sama. Sampai bila ini akan berakhir jika kita tidak berkeras melaksanakan tugas dan ibu itu tidak berjaya didik dan budak itu tidak pernah insaf kerana dia tahu dia akan dibela oleh ibunya?

3. Setiap mat rempit juga akan dihukum sebatan sekali dikhalayak umum. Mungkin dari segi hak asasi ia agak keterlaluan. Tapi jika mereka ini yang suka membantah ada idea yang lagi baik yang dapat menghapuskan gejala ini dipersilakan dan saya yakin hingga kini hanya kajian dan bangkangan sahaja yang ada tetapi belum ada idea yang mampu menghapuskan gejala ini. Apabila mereka ini disebat walau sekali dikhalayak umum, ia akan sekaligus memalukan mereka dan menginsafkan mereka. Siapa yang ingin dimalukan apatah lagi disebat didepan orang ramai? Tiada yang inginkan? Maka atas sebab ini, maka mereka ini tidak akan berani merempit lagi.

4. Apabila motosikal itu dirampas dan dibuktikan dimahkamah bahawasanya motosikal itu telah diubah suai atau digunakan untuk merempit maka motosikal itu sepatutnya di hancurkan. Malah lebih bagus disarankan agar si mat rempit yang menunggang motosikal itu menghancurkannya dikhalayak umum. Ini sedikit sebanyak akan memberi kesan pada mental si mat rempit dan yang menyaksikannya betapa mereka ini akan kerugian andai merempit lagi. Ada yang kata idea ini tidak praktikal kerana menggalakkan kes curi motosikal. Pada yang punya motosikal, sediakan kunci yang betul dan rantaikanlah motosikal anda. Andai mereka ini ditangkap ketika mencuri, maka hukuman yang lebih berat patut dikenakan melebihi hukuman sebelumnya.

5. Andai mat rempit itu tidak mempunyai lesen maka dia dikenakan denda sebanyak kos mengambil lesen dan berganda setiap kali dia ditangkap. Ini bukan sahaja menambah tabung kerajaan untuk membiaya anggota polis yang kemalangan ketika menjalankan tugas membendung gejala ini malah menggalakkan mereka itu mengambil lesen yang sah. Lesen L tidak dianggap lesen yang SAH.

6. Andai motosikal tersebut tidak mempunyai insuran dan road-tax, maka ia akan ditahan selama 3 bulan walaupun insuran dan road tax diperolehi kemudian sebagai pengajaran pada pemiliknya.

7. Andai mereka itu ditangkap ketika menyaksikan perlumbaan haram, maka mereka ini sepatutnya dikerahkan melakukan kerja-kerja amal (seperti mengutip sampah dijalan-raya dan dikawasan taman yang diselengara oleh pihak PBT) selama 100jam. Andai gagal, mereka akan dipenjarakan selama seminggu untuk setiap jam yang gagal dihadiri tanpa alasan yang munasabah dan bukti yang sahih. Dengan ini, tiada orang yang ingin saksikan perlumbaan haram ini sekali gus menamatkan riwayat mat rempit.

8. SUHAKAM sepatutnya tidak mempersoalkan bagaimana polis melayan mat rempit ini memandangkan mereka ini tidak pernah menghiraukan keselamatan orang ramai ketika merempit malah ada yang sanggup merempuh polis. Apakah orang ini mempunyai hak asasi andai hak asasi orang lain diabaikan? Jika diikut definisi barat maka sampai bila-bila pun tak akan selesai isu ini. Lihatlah negara barat yang memperjuangkan hak asasi. Mereka juga mengalami keruntuhan akhlak yang teruk. Apakah kita ingin masyarakat kita jadi begitu?

9. Melaksanakan perintah berkurung pada remaja yang berumur 17 tahun kebawah. Mereka ini tidak boleh keluar rumah lebih dari pukul 10malam kecuali bersama penjaga yang disahkan ataupun ibu-bapa mereka.

10. Penambahbaikan dalam sistem JPJ dalam memperolehi lesen. Setiap orang yang ingin memohon lesen B2 (jarang pemilik lesen B merempit) sepatutnya menjalani beberapa ujian tambahan seperti ujian air kencing bagi mengesan kehadiran dadah dan sebagainya serta menjalani ujian psikologi dan mental bagi memastikan dia tidak akan menyalahi penggunaan lesennya untuk merempit (ujian ini patut disertakan dengan ujian mengesan tipu)

11. Melaksanakan dan menguatkuasakan undang-undang secepat mungkin tanpa penangguhan lagi. Janganlah asyik buat kajian je tanpa 'outcome' yang berbaloi.

Demi rakyat perak... pendapat orang kampung

Masih belum settle lagi nampaknya krisis politik di perak ini... sampai bilakah rakyat perak akan dianiaya oleh mereka-mereka ini yang gilakan kuasa atas nama demi rakyat kononnya? Kalau dilihat dari keadaan, ianya akan terus berlanjutan kerana tiadanya sikap bertolak ansur dan mengalah dalam kedua-dua pihak mencari penyelesaian terbaik demi kepentingan rakyat perak. Andai ini berterusan, yang kerugian ialah rakyat perak sendiri kerana tiadanya satu pun agenda kerajaan dapat dilaksanakan serta tiada satu pun keperluan rakyat dapat dipenuhi disebabkan pertelagahan dikalangan pemimpin yang ingin berkuasa sehingga melupakan tanggungjawap mereka yang patutnya dilaksanakan sejak setahun yang lepas. Inilah akibatnya apabila sesuatu team itu tidak mendapat sokongan sekurang-kurangnya 2/3 majoriti dan orang yang dipilih oleh rakyat pula ialah yang tiada kesetiaan serta keikhlasan dalam diri untuk benar-benar mewakili rakyat.

Cuba bandingkan perak dengan kelantan, kedah, penang, dan selangor... Apa yg dapat disaksikan? Semua negeri kecuali perak dimenangi PR dengan majoriti melebih 60% dan wakil rakyatnya agak setia dan ikhlas. Maka, rakyat dinegeri tersebut menikmati apa yang sepatutnya mereka nikmati.

Sampai bila hendak begini. Sekarang Zambry failkan rayuan. Kalau dia menang, nizar lak akan failkan rayuan, pastu berulang lagi. Ataupun zambry kalah dalam rayuan, makan nizar jadi KM tanpa majoriti. Lepas tu speaker lak asyik ikut marah dia dan disebabkan dia dilantik oleh PR, maka segala tindakannya lebih memihak pada PR, walaupun pada pandangan saya, jika seseorang speaker itu adil dan saksama, maka dia perlulah bertindak wajar dan telus dalam tindakannya... tetapi tidak pada sivakumar yang sejak krisis politik dilihat lebih pada berat sebelah serta bertindak dalam bayangan ketakutan dan tidak telus walaupun dia mempunyai hak-hak termaktub. Tetapi sebagai speaker yang sepatutnya adil, segala tindakannya tidaklah dilihat sebagai menyebelahi sebelah pihak sahaja. Patutnya kita lantik je seorang yang berdiri atas pagar dan tidak sebelahi mana-mana pihak sebagai speaker dengan seorang penasihat undang-undang agar speaker itu mendapat nasihat sebelum buat keputusan dan bukannya melantik seseorang dari kalangan PR atau BN untuk jadi speaker. Berbalik pada kisah tadi, kalau nizar jadi KM, kemudian dia minta bubarkan DUN atas alasan kembalikan pada rakyat untuk pilih atas alasan demi rakyat walaupun terpaksa HABISKAN DUIT RAKYAT demi untuk berkuasa kembali dan sultan izinkan. Apakah dia yakin ini akan selesaikan krisis? Jika keputusannya sama yakni majoriti hanyalah lebih satu, adakah dia yakin krisis boleh selesai sedangkan berpuluh juta duit dihabiskan untuk buat PRK lagi? Bukankah sepatutnya dia fikir jika duit berpuluh juta itu digunakan untuk pembangunan rakyat lebih berkat dari digunakan untuk mendapat kuasa dengan alasan kononnya demi rakyat? Andai dia menang, apakah dia yakin bahawa dia mampu bawa perubahan yang ketara sedangkan tempoh dia berkuasa hanya tinggal kurang 3 tahun sahaja? Andai sultan tidak izinkan, apakah dia nak memberontak atau dia nak memerintah padahal tiada sokongan majoriti? Tidak rasa malukah? Tiada perasaan dihinakah memerintah tapi tidak mampu buat apa-apa andai setiap kali persidangan DUN dan usul di cadangkan maka ditolak oleh pihak pembangkang dan akhirnya yang rugi ialah rakyat juga? Andaikata dimahkamah berlarutan, maka tidakkan PR dan BN terasa mereka menghina dan mempermainkan rakyat perak dan masa dan duit rakyat dihabiskan di meja mahkamah dengan rayuan berganti rayuan, saman berganti saman, dan seterusnya. Dimanakan slogan meraka DEMI RAKYAT dan 1 MALAYSIA yang mengutamakan rakyat jika kehendak mereka untuk berkuasa didahulukan?

Andai mereka ini benar ingin berkhidmat serta memegang slogan yang selalu dilaungkan (dah naik muak aku dengar) yakni demi rakyat, maka tidak salah untuk tempoh ini, diadakan kerajaan campuran dan tiada pembangkang mahupun penyokong didalam DUN. Semua sama rata sahaja. Biarlah dilantik semula KM dan speaker dengan kehadiran semua ahli DUN dan KM dan speaker yg mendapat sokongan majoriti dan perkenan sultan patut dijadikan KM dan speaker kerajaan campuran tersebut. Selain itu, untuk tempoh 3 tahun akan datang ini, biarlah di perak tiada perkataan pembangkang dan juga biarlah pertama kalinya exco dilantik dari kedua-dua pihak. Dan andai mereka ini bersungguh demi rakyat, buang yang keruh ambil yang jernih, bersatulah walaupun untuk tempoh 3 tahun ini demi rakyat perak. Jangan nak buang masa dan duit rakyat di meja mahkamah mahupun ke peti undi yang menjanjikan tiada penyudahnya. Ini barulah dinamakan DEMI RAKYAT, 1 MALAYSIA

Wednesday, May 06, 2009

Rempit + Bohsia = Keruntuhan Negara

Sejak dua menjak nie kisah dua puak yang ala-ala perangai haiwan semakin mendapat tempat di dalam media sama ada elektronik mahupun cetak. Malah, perangai mereka juga semakin menjadi-jadi terutamanya kerana mendapat sokongan para penerbit filem yang sekaligus mengiktirafkan sumbangan mereka dalam menaikkan jualan tiket pawagam.

Mangkuk hayun ni dah lama wujud, tetapi dulu sekadar berlumba di kawasan terpinggir dan sekadar amalkan seks bebas dikalangan group mereka sendiri... murahnya harga diri perempuan sekarang.... Tetapi, sejak akhir-akhir ini, bukan setakat berlumba, namakan apa jua aktiviti-aktiviti yang tidak sihat, semua mereka lakukan. Dari mencuri, merompak, merogol, minum arak, hingga ke tahap membunuh mereka sanggup lakukan. Dan apa yang lebih teruk ialah mereka ini 99% ialah MELAYU dan beragama ISLAM (pada kad pengenalan lah).

Dimana silapnya? Kenapa begini? Adakah silap kerajaan? Adakah silap pihak penguatkuasaan? Adakah silap pendidik? Adakah silap ibu bapa? Atau silap mereka sendiri yang mencari jalan mudah ke neraka?

InsyaAllah, akan saya huraikan berdasarkan pada pengamatan dan pemikiran saya yang biasa ini dan bagaimana kita boleh selesaikan isu ini. Cukup mudah, cuma antara hendak atau tidak sahaja.

Thursday, April 09, 2009

Aku tak paham

DAP boleh baca Al-Quran tetapi Herald tidak dibenarkan menggunakan perkataan Allah didalam artikel terbitannya. Adakah pihak PR ini berat sebelah atau hanya demi kepentingan politik? Bukankah sepatutnya bukan ISLAM tidak boleh menggunakan Al-Quran untuk kepentingan tertentu?

Ada org ckp dulu sahabat baca Al-Quran ketika kafir sebelum memeluk ISLAm kerana terpesona dengan membaca Al-Quran. Yusof Islam @ Cat Steven dulu pun mengkaji Al-Quran dulu sebelum memeluk ISLAM. Maka perbandingan ini dibuat untuk menghalalkan penggunaan ayat Al-Quran oleh pihak PR...

Malah jika dilihat pada sejarah, orang Yahudi membaca Al-Quran untuk mencari kelemahan umat ISLAM. Orang Eropah di zaman gelap mempelajari Al-Quran untuk memahami pemikiran orang Arab yang lebih bertamadun ketika itu.
Maka kenapa kita persoalkan pengunaan perkataan Allah dan Al-Quran ini oleh bangsa lain. Lalu diperjelaskan oleh mereka ini bahawa itu merupakan petanda baik bahawa ISLAM sudah dapat diterima malah difahami oleh bangsa dan agama lain.

Hmmm... ikut pemikiran masyarakat yang berpelajaran, logik juga apa yang dibentangkan oleh ustaz-ustaz dan penyokong-penyokong kuat PR ini...

Tapi malang sekali aku bukan ustaz dan penyokong kuat PR... malah aku juga bukan penyokong BN. Aku sekadar insan biasa yang belajar dari tok-tok guru lama mengunakan kitab lama dan juga sekolah di sekolah kebangsaan serta memegang segulung ijazah didalam bidang teknologi maklumat. Maka berdasarkan itu, aku berfikir...

Persoalannya ialah, TIADA pun didalam sejarah yang diberikan oleh puak PR ini menyatakan yang mereka, yakni orang bukan ISLAM, itu mempelajari Al-Quran untuk kepentingan politik dan berceramah. TIDAK satupun mereka itu menerbitkan makalah yang menggunakan perkataan Allah untuk dibaca atau diedarkan pada orang ISLAM. Malah khalifah Umar ketika masih kafir, hanya membacanya sekali dan tanpa mencanangkan pada orang lain serta berceramah pada yang lain, terus berjumpa Nabi Muhammad S.A.W dan memeluk ISLAM dan terus mendalami ISLAM bersama baginda. Mereka tidak pula mencanangkannya atau berceramah pada umum hanya kerana baru mengenali satu-dua ayat. Nak kenali ISLAM bukan setakat kenal 1-2 ayat dan baca terjemahannya sahaja. Walaupun itu permulaan yang bagus, tapi apa guna permulaan yang baik yang terus digembar-gemburkan laksana riak yang sememangnya tidak disukai Allah S.W.T

Apa pun, aku masih tak paham... kalau benar ikhlas nak kenal ISLAM, next time orang cakap pasal hudud, si karpal jangan cepat melenting ye... cuba le tanya tok-tok guru PR dulu... kasik faham dulu... and kalau benar ikhlas, kena paham, rukun ISLAM dan rukun IMAN... and lepas ni kalau benar ikhlas, boleh le kita lihat di negeri yang diperintah PR ini akan berkuranganlah tempat judi, kilang khinzir, kilang arak, dan segala yang diharamkan ISLAM... Bukan takat baca je tau, kena amalkan apa yang dibaca tu ye DAP...

Monday, April 06, 2009

Aku tak puas hati

Hati... satu-satunya organ dalaman manusia yang banyak diperihalkan didalam Al-Quran dan Hadith. Baik hati, maka baiklah imannya.
Hati juga merupakan organ yang paling banyak dilafazkan dan dibicarakan didalam pantun seloka, perjanjian cinta, peribahasa dan juga lagu. "Dari mana datangnya cinta, dari mata turun ke hati".
Betapa pentingnya hati didalam hidup manusia. Penyakit hati juga pelbagai... ada yang boleh diubati, dan ada juga yang tidak boleh diubati. Sejauh mana keikhlasan hati, tiada seorang manusia yang dapat menilainya bak kata pepatah, rambut sama hitam, hati didalam siapa yang tahu.
Maka dari hati jua maka terbit rasa benci dan amarah.
AKU TAK PUAS HATI... hati mana yang pernah puas andai kehendak kita saja ingin dipenuhi. Dalam hal ini, apa juga yang dilakukan oleh pihak satu lagi sentiasa sahaja disusuli dengan perasaan tidak puas hati dan penuh prasangka buruk. Andai tidak dilakukan, kutukan juga menghiasi laman pandangan mereka. Apa jua, baik atau buruk, hati pihak satu lagi tidak pernah tenteram dan puas hati. Yang baik diburukkan, apatah lagi kalau perkara buruk.

Andai dipihaknya dilakukan maka segalanya adalah baik dan halal belaka. Hatta berbogel didalam rumah juga boleh dan tiada salahnya andai dirumah sendiri. Malah melakukan seks bebas (kerana belum kawin) pun tidak mengapa kerana dilakukan dirumah sendiri dan bukan beragama ISLAM. Maka dipihaknya, baik sahaja serta tidak menyalahi hukum dan etika sebagai pemimpin yang dipilih. Tapi andai maksiat terjadi dikala pihak lagi satu berkuasa, maka dicanang seluruh dunia kesalahan pihak tersebut yang kononnya tidak menegakkan undang-undang. Apakah adil namanya itu sedangkan maksiat dipihak sendiri ditutupi serta dibenarkan tetapi dipihak lain disalahkan tanpa usul periksa dan timbang tara? Dimana nilai keadilan dan kesucian yang digembar gemburkan?

Jika anak sendiri diberi pemilikan atau syarikat keluarga diberi tugas, maka itu kerana mereka layak. Tetapi andai pihak satu lagi melakukan perkara sama, maka itu kronisme namanya. Cerita apa ini? Adil apa ini? Pernah sekali saya bertanya pada beberapa orang rakan yang menyebelahi pihak yang suka membangkang ini, kenapa korang buat benda tu? Maka jawapnya tanpa rasa bersalah, "Ala dia orang pun buat. Dia org lagi banyak, lagi lama makan" dan pelbagai alasan penyedap hati walaupun hakikatnya adalah salah. Hendak sahaja saya beritahu mereka andai mereka itu makan tahi, korang pun nak makan tahi ke walau sedikit? Andai mereka itu masuk neraka, korang nak masuk juga ke walau sekejap? Kelakar juga lihat badut-badut ini bertindak tanpa fikiran yang logik, wajar, serta pertimbangan yang adil dan saksama mengikut hadith dan Al-quran seperti yg mereka gembar gemburkan.

Entahlah... kalau ikut hati, memang tidak pernah puas.... tapi hati siapa yang puas?

Monday, February 09, 2009

Perak yang perak....

To PR, if it is OK for BN to join you, so it should be OK for your man to join BN. It is politics... as you people said, they join you because the lost of trust... therefore it use the same rules when they join BN.... so please remember... what you give you get back....

And to PAS, this might be some peringatan from Allah that you had lost focus in PERAK... you have good managing of 2 states, Kedah and Kelantan... so it is time for you to muhasabah back why you failed in perak. You only have 1 on top and none the others.... how it gonna work? You have lost your identity in perak...

To DAP and PKR... don't be to stubborn and to arrogant.... People's power as you said.... you are not always right.... and you also do what you told other people not to do... so... you have got your lesson....

To BN.... just be carefull with 'pengkhianat'... they will come in easily and they can also go easily...

To people of perak... I guest, you had to live with that... Life must go on....

Well I guest... to be fair to both parties and also to peoples of Perak, the 4 DUN should have another by election. To PR, it is to prove if the people still want them or not... Hope Perak people will no longer believe the PAS but must look as the whole, that is PR. To BN, it is time to win back people's heart... and to ensure what they took is 'halal'. If you ask me, I won't dare take those was still on trial as partners... it is a high risk.... However, to do another by election, it is a waste of money... and that is people's money... it is my money, it is your money... it is our money. I don't want to waste it just to satisfy others. It will be better to used at other needed things.

What ever it is, hope that we will leave in harmony and together to face the more important problem... the economic crisis.

And as Malay and MUSLIM, May Allah bless Sultan Azlan.

Anonymous Reader... Are you afraid?

I do receive some comments from readers which most of them don't really satisfied with what I said or wrote here. And most of them, I reject. Why? Not because I don't like what they said.... but most of them give comments as anonymous. I don't want to put something on my site with named as anonymous.... at least give your email (right email) and you YM or GTALK or what ever messenger name so that we can track you to see if you are very brave to stand by what you said or just coward.... One of them is comment me about what I wrote about PPP... I don't know where it got the statistics from but most malays when we ask them, they are either PKR, PAS, or UMNO... not even single of them said they join PPP... and looking at PPP list of mens, there is no malays at all and this anonymous said PPP have 25% malays... a bit funny here... but for me it is ok... I don't care if he said I'm stupid or what ever he like.... but if he dares to said, he must be brave to put his actual name or email or his blogs... however, since he is damn coward @ chicken... I reject his comment. Beside that, he don't put any strong argument.

So, if you wish to wrote something, please do not use anonymous....

Friday, January 09, 2009

Palestine... Lets us show our support

Last night I watch news on a local station. I came to sports session. It was one of the best two team in one of euro league. Surprisingly after one of the striker (well known) scored, he took off his shirt and shows his moral support to Palestine. The t-shirt said Save Palestine. What a brave man....

And yet I, a MUSLIM, does not shows anything. I have done almost nothing accept praying to Allah asking HIM to help them. But me myself still don't do enough. What about others? Are you? Have you done your part?

Lets us boycott Israel and American product or company as many as we could. Lets us continue the effort not just to stop them from doing what they did right now and before (America attack Afghanistan, Iraq, etc when they have done nothing) but forever till both country either not exist or cannot harm the world or powerless. How can we put America in control when they themself cannot control their hunger of power and superiority.

Beside that, we had to stop rely on PBB as rely on PBB is equal to give power to US and Israel. We had to use others which America does not in control, such as OIC and NAM (although both are also under US controlled indirectly). We must be together. Only then it will make differences.

On the other hand, I wonder why OIC so slow and only speak, have meeting, conferences, etc. But no action been taken by those Arabian country. Why are they so weak? They are many and so damn rich but cannot do anything. If they are unite and attack Israel and stop pampering US, I'm sure that we will live in better life without both country exist or at least powerless like other country.

However, lets us start from ourself. Don't wait for others. Lets stop buying or using their product. Let their economy down and we took control of it. Lets not depends on them.

LETS DO IT NOW AND FOREVER

Thursday, January 01, 2009

Salam Maal Hijrah 1430 & Happy New Year 2009

To all readers... and bloggers...

Salam Maal Hijrah 1430 and Happy New Year 2009

May Allah be with us and bless us to go through this difficult times through out 2009.

Popular Posts

Official Google Blog

Humor @ xkcd.com